© ATV

De Lijn en MIVB verwachten hinder op 5 oktober wegens vakbondsactie

Als gevolg van een nationale vakbondsactie op 5 oktober verwacht De Lijn enige hinder voor bus- en tramreizigers. Dat laat de openbaarvervoersmaatschappij vrijdag weten. De actie is niet gericht tegen De Lijn, al neemt ook personeel van De Lijn eraan deel. Die laatste zorgt voor een aangepaste dienstregeling. Vanaf dinsdagavond zal deze te raadplegen zijn via de app en op de website van De Lijn. Ook de Brusselse MIVB verwacht hinder. Waar de meeste hinder verwacht wordt en hoe groot die zal zijn, is nog niet bekend.

wvb
Bron: Belga

De actiedag gaat uit van het gemeenschappelijke vakbondsfront ACV/ACOD/VSOA en kadert in het protest tegen het gerechtelijk betogingsverbod waarover minister van Justitie Vincent Van Quickenborne een wetsontwerp klaar heeft.

De Lijn “betreurt de hinder die de vakbondsstaking veroorzaakt voor haar bus- en tramreizigers.” Hoe groot de impact op de dienstverlening zal zijn, en waar die het meest voelbaar wordt, staat momenteel nog niet vast.

Aangepaste dienstregeling

De vervoermaatschappij verzekert alleszins een aangepaste dienstregeling. Deze wordt samengesteld op basis van de werkwillige chauffeurs. Dinsdagavond 3 oktober zal deze regeling bekend zijn, en dus ook de omvang van de hinder.

De routeplanner zal vanaf dinsdagavond 3 oktober, zowel op de website als in de app, alle ritten tonen die zullen rijden. De Lijn meldt wel dat de voorziene regeling “nog lichtjes kan wijzigen omwille van bijvoorbeeld ziektemeldingen van chauffeurs”. Meer info vind je op de website van De Lijn.

MIVB en NMBS

Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht hinder op 5 oktober, net als de Waalse TEC. Reizigers zullen die dag in realtime op de hoogte gehouden worden via de gebruikelijke communicatiekanalen (sociale media, app, website ...), zegt de MIVB.

Voor het treinverkeer wordt er geen hinder verwacht, zegt Dimitri Temmerman, woordvoerder van spoorwegmaatschappij NMBS. De vakbonden hebben geen stakingsaanzegging ingediend. Meestal wordt er bij het spoor gewerkt als er een betoging is gepland in Brussel.

Ook voor het zomerreces waren er al verschillende protestacties tegen de plannen voor een betogingsverbod. Dat verbod geeft rechters de mogelijkheid om amokmakers een tijdlang te weren van betogingen, maar critici vrezen dat het een hefboom kan worden om ook vreedzaam protest in te perken. De Kamercommissie zette al het licht op groen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV