“Ik verloor mijn moeder en mijn zus kreeg kanker”: emotionele Vincent Kompany blikt terug op duistere periode en relativeert slechte start bij Burnley

Met één punt uit vijf wedstrijden en straks een lastige verplaatsing naar Newcastle hebben Vincent Kompany en Burnley van hun terugkeer naar de Premier League nog geen succesverhaal gemaakt. Maar Kompany houdt het hoofd koel, mede door de ervaringen die hem als jonge voetballer en mens zelf gevormd hebben.

Guy Van Den Langenbergh

In een interview in de aanloop van de verplaatsing naar Newcastle werd Kompany geconfronteerd met de moeilijke start van zijn team. Onze landgenoot antwoordde emotioneel en verwees naar de moeilijke periode in het begin van zijn carrière bij het Duitse Hamburg.

Kompany noemt het nog altijd “verreweg mijn moeilijkste periode” en net die ervaring helpt hem om kalm te blijven in de moeilijke periode die hij momenteel als coach beleeft. “Ik was de grootste transfer in de geschiedenis van de club, maar toen ik daar aankwam raakte ik meteen geblesseerd, scheurde mijn achillespees en was negen maanden uitgeschakeld.”

Vincent Kompany als speler bij Hamburg.© rr

Familiaal leed

En dat was niet het enige leed. “Mijn moeder overleed in die periode en ik stond voor het eerst op eigen benen. Mijn zus kreeg kanker en de club vocht tegen degradatie nadat ze uit de Champions League waren gekomen. Ik bracht de kerstdagen door op de club en werkte hard in mijn eentje, want wat had het voor zin om naar huis te gaan? Maar uiteindelijk kom je er wel uit. Dat is mijn verhaal en dat zijn de momenten waarop ik weet wat ik heb gedaan. Mijn carrière was veel complexer dan de trofeeën die je me aan het einde ziet optillen.”

Kompany heeft het geloof in de mogelijkheden van zijn team dan ook niet verloren. “Toen ik veertien jaar oud was, zeiden ze dat ik op mijn 24ste geen voetballer meer zou zijn. Op mijn 19de kreeg ik last van mijn rug en daarna van mijn achillespees. Er werd gezegd dat ik nooit nog fit zou zijn. Die ervaring helpt me op momenten als deze.”

Opvallend voorstel

In de voorbereiding naar de wedstrijd tegen Newcastle kwam Kompany nog met een opvallend voorstel. Tal van clubs uit de Premier League worden immers overspoeld door een blessuregolf met overwegend spierblessures. De trainer van Burnley heeft een ingrijpend voorstel klaar om blessures te voorkomen. “Voor topspelers die in alle competities meedraaien, ook met hun nationale ploeg, zou er een limiet moeten staan op het aantal wedstrijden dat ze per seizoen mogen spelen”, aldus de zelf blessuregevoelige Kompany.

Een cijfer wil Kompany er niet meteen op plakken. “Hoeveel matchen dat dan zijn? Dat weet ik niet. Misschien 60 of 65? Maar je zou zo de druk op de spelers verlichten en de kans op blessures verkleinen. En misschien zet het mensen aan om tot een leefbare kalender te komen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Getty Images

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer