De watertoren van Sint-Lievens-Esse bij Herzele
© Chris Bosseloo

Watertoren Herzele vult zich weer met water, lek in de toevoer is hersteld

Inwoners van Herzele hebben in de loop van de namiddag weer water. De gemeente zou eerst tot vanavond zonder water zitten, maar het lek is sneller hersteld dan eerst gedacht. Een lek in de toevoerleiding van het water naar de watertoren van deelgemeente Sint-Lievens-Esse, maakte dat de toren leeg was en er bij de inwoners niets meer uit de kraan kwam.

In de toevoerleiding van water van het reservoir van Kester naar de watertoren in Herzele, was er gisteren een lek ontstaan. Dat gebeurde bij werkzaamheden in Herzele. Dat lek werd gedicht, maar deze nacht ontstond er een nieuw lek. Daardoor was de watertoren onvoldoende gevuld, vertelt Brigitte Van Damme van de Watergroep. "Het water dat nog in de toren zat is er bij het verbruik uit gegaan, waardoor hij leeg is." Volgens schepen van Openbare Werken Benjamin Rogiers zaten grote delen van Herzele zonder water.

De watergroep veranderde schakelingen in het netwerk en zorgde ervoor dat twee rusthuizen toch snel weer water hadden. De gemeente deelde ook water uit in de rusthuizen en in een school. Na de middag was het lek hersteld en kon de watertoren zich weer vullen. Gaandeweg zullen alle inwoners dan weer water hebben. 

Eerst dacht de Watergroep dat het tot vanavond 20u00 kon duren eer iedereen weer water had, omdat er eerst weinig druk op het water zit. Maar  nu is duidelijk dat het probleem rond 16 of 17 uur zal opgelost zijn. 

Flessen en zakjes voor school en rusthuis

"Het water rond het lek is vermoedelijk in de grond gedrongen", legt schepen Rogiers uit. Op plaatsen waar dringend water nodig is, deelden gemeente en Watergroep zakjes of flessen uit: "In de school waar warm eten gekookt wordt en in het rusthuis wordt water geleverd. Dat is stadswater van de watergroep." Door een herschakeling van het netwerk was er tegen de middag ook weer water in twee rusthuizen. 

Meest gelezen