Inflatie eurozone zwakt af, maar blijft ruim een tweevoud van doelstelling ECB

De inflatie in de eurozone bedroeg in september 4,3 procent, leert het inflatierapport van het Europese statistiekbureau Eurostat. Daarmee zijn de consumentenprijzen (op jaarbasis) minder fors gestegen dan in augustus. Dat is een hoopgevend signaal, maar de geldontwaarding moet nog halveren om de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) te bereiken.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is in de zomer van 2022 begonnen met de rente te verhogen. Dat verstrakkend geldbeleid moet ervoor zorgen dat de inflatie daalt. De monetaire instelling streeft naar een inflatie van 2 procent (op de middellange termijn). Sinds het hoogtepunt vorig jaar is de geldontwaarding afgezwakt van 10,6 naar 4,3 procent.

In het nieuws: De inflatie in de eurozone is forser gedaald dan verwacht.

  • Economen hadden voor september een inflatie van 4,5 procent verwacht. Uiteindelijk zijn de consumentenprijzen "slechts" met 4,3 procent gestegen. Dat is het laagste niveau sinds oktober 2021. In augustus kwam de inflatie nog uit op 5,2 procent.
  • De kerninflatie - zonder voeding, tabak en energie - bedroeg de voorbije maand 4,5 procent, tegenover 5,3 procent in augustus.

Deflatie in Nederland

Details: Zoa

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer