Etnische Armeniërs uit Nagorno-Karabach wandelen in de richting van Armenië
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Bijna 75 procent van bevolking van Nagorno-Karabach is het gebied ontvlucht: "Enorm teleurgesteld over EU-hulp"

Bijna 90.000 mensen, goed voor ongeveer 75 procent van de totale bevolking, hebben Nagorno-Karabach ontvlucht. Dat melden Armeense overheidsmedewerkers. Veel etnische Armeniërs vluchten weg uit de regio sinds de lokale overheid heeft aangekondigd dat het onafhankelijke Nagorno-Karabach zal ophouden te bestaan. "We zijn enorm teleurgesteld over de Europese hulp", klinkt het.

Voor de start van het offensief van Azerbeidzjan waren ze met 120.000, de etnische Armeniërs die in Nagorno-Karabach woonden. Nu, tien dagen na de start van de militaire actie van Azerbeidzjan, blijft daar nog slechts een vierde van over. Bijna 90.000 mensen zijn er weggevlucht, goed voor ongeveer 75 procent van de totale bevolking.

BEKIJK - "Onze jongens zijn hiervoor gestorven. En waarom?":

Videospeler inladen...

Nagorno-Karabach, hoe zit dat nu weer?

  • Nagorno-Karabach is een betwiste regio in de Zuidelijke Kaukasus tussen Armenië en Azerbeidzjan
  • Bestaat voor meerderheid uit etnische Armeniërs, die streven naar autonomie en aansluiting bij Armenië, maar Azerbeidzjan blijft vasthouden aan het gebied
  • In de late jaren 1980 en vroege jaren 1990 escaleerde het conflict tot een gewapend conflict, met ernstige gevechten en etnische zuiveringen
  • In 1994 werd een staakt-het-vuren overeengekomen, maar het conflict bleef onopgelost en flakkerde soms opnieuw op
  • Deze maand startte het Azerbeidzjaanse leger een groot offensief om het gebied opnieuw onder controle te krijgen

Begin deze week heeft de separatistische etnisch Armeense overheid zichzelf ontbonden. Daarmee houdt Nagorno-Karabach, dat nu ongeveer 30 jaar de facto onafhankelijk bestuurd wordt, op te bestaan. Uit schrik voor een genocide ontvluchten de Armeense inwoners nu wat zij beschouwen als het centrale deel van hun historische thuisland. 

File aan de Armeense grens
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

De exodus verloopt niet altijd even vlot. Het dodental van de ontploffing in een tankstation op maandag is ondertussen verder opgelopen tot zeker 170 doden. Er zouden ook nog tientallen gewonden en vermisten zijn. 

"Enorm teleurgesteld in de EU"

Voor de Armeense president Nikol Pashinyan is dit "een duidelijk voorbeeld van etnische zuivering". Er klinken bovendien heel wat verwijten van Armeniërs in binnen- en buitenland aan het adres van de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Staten. De landen zouden er niet in geslaagd zijn om de bevolking van Nagorno-Karabach te beschermen tijdens de blokkade van de Latsjin-corridor en tijdens het offensief van de Azeri's

"We voelen ons enorm in de steek gelaten door de Europese Unie", vertelt Heghine Evinyan, directeur van de Europese Armeense Federatie voor Democratie en Justitie (EAFDJ), aan onze redactie. "De Unie heeft niets gedaan om dit te voorkomen en slaagde er ook niet in een duidelijk signaal te zenden aan Azerbeidzjan."

Verdedigt de Europese Unie mensrechten gewoon voor de schone schijn? We zijn teleurgesteld.

Heghine Evinyan, directeur van de Europese Armeense Federatie voor Democratie en Justitie (EAFDJ)

"Ze wisten nochtans wat een offensief van Azerbeidzjan zou betekenen: een massale exodus en integratie in een corrupt systeem", klinkt het. Volgens Evinyan hebben de geopolitieke belangen van Europa hun standpunt in de kwestie beïnvloed. "Sinds de oorlog in Oekraïne is Europa afhankelijk van Azerbeidzjaans gas, dat overigens bij Rusland aangekocht wordt. Dat speelt een grote rol."

De Europese Commissie beloofde wel om haar humanitaire financiering met 5 miljoen euro te verhogen. Maar dat is niet voldoende, vindt Evinyan. "We zijn dankbaar voor alle hulp, maar zijn ook teleurgesteld dat het bedrag zo extreem laag is. Dit kan niet tegemoet komen aan het verlies van land en cultuur."

Ook België wil actie nemen. In het Vlaams Parlement wordt volgende week een resolutie gestemd die meer Europese financiële hulp en bijstand mogelijk moet maken. 

Meest gelezen