Paul Fierens

Stad Turnhout wil zonnepanelen leggen op alle grote bedrijfsdaken

De stad Turnhout wil zonnepanelen leggen op alle grote daken van bedrijven in de stad. Daarvoor is ze een samenwerking aangegaan met burgercoöperatie Campina Energie. Samen willen ze bedrijven overtuigen om te verduurzamen. "Die stap is nodig zodat 40 procent van de stroom in de stad hernieuwbaar is tegen 2030", zegt de stad.

De stad Turnhout heeft de handen in elkaar geslagen met burgercoöperatie Campina Energie om haar klimaatdoelstellingen te halen. "We willen dat ons klimaatplan geen dode letter blijft en het effectief waarmaken. De daken van onze grote bedrijven in de stad zijn daarbij belangrijk om die klimaattransitie mogelijk te maken", zegt Astrid Wittebolle (Groen), schepen voor milieu, groen en duurzaamheid. Tegen 2030 wil de stad dat 40 procent van de stroom in de stad hernieuwbaar is en tegen 2050 moet er 47 procent minder CO2-uitstoot zijn in de stad.

De stad stapt samen met Campina Energie naar de bedrijven om hen te helpen verduurzamen. "Ik begrijp dat het voor veel bedrijven niet hun corebusiness is en dat ze vooral bezig zijn met productie en resultaten. Dat is logisch, want dat is ondernemen. Maar ook voor hen kan het interessant zijn", zegt Luc Op de Beeck (CD&V), schepen voor economie. "Er zijn al wel wat bedrijven die in zonnepanelen geïnvesteerd hebben, maar dat is vooral voor hun eigen productie. We willen de ondernemers duidelijk maken dat het ook verder kan gaan en er een gezamenlijk energieverhaal tot stand kan komen."

We willen naast de groenste stad qua natuur ook de groenste stad op vlak van energie zijn

Luc Op de Beeck (CD&V), schepen voor economie in Turnhout

Zo zal de opgewekte energie gebruikt kunnen worden in de bedrijven, maar ook in huishoudens of bedrijven van de stad bijvoorbeeld. De stad zal de bedrijven ook financieel ondersteunen om hen een duwtje in de rug te geven."De belastingen die de bedrijven betalen, gaan we voor een groot stuk terug inzetten in de bedrijven zelf", zegt Op de Beeck.

"Turnhout is eigenlijk al de groenste stad van Vlaanderen, maar we willen dat ook realiseren op energievlak. We willen er mee kunnen uitpakken dat we niet alleen groen zijn op vlak van natuur, maar ook op vlak van energie", aldus Op de Beeck.

Advies

De rol van Campina Energie is vooral adviserend. "Wij willen burgers, bedrijven en lokale overheden ontzorgen in hun traject rond hernieuwbare energie. Als de bedrijven in eerdere studies obstakels zijn tegengekomen, dan herbekijken we die. Ik denk bijvoorbeeld aan lichtgewicht zonnepanelen voor daken met een beperkte draagkracht", zegt Dennis Obbels van Campina Energie. "Daarna bekijken we samen met de stad en de eigenaar zelf de mogelijkheden."

Meest gelezen