De erkenning van het Grenspark Kempenbroek als Unesco-Biosfeergebied moet de regio versterken.© roger dreesen

GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Bocholtse raad positief maar ook argwanend over erkenning Grenspark Kempenbroek

Bocholt
Meerderheid: Via 9 zetels, Samen 3 zetels, N-VA 4 zetelsOppositie: Nieuwe Unie 5 zetels, onafhankelijk 1 zetel, Bocholt Beleeft 1 zetel.

Kempen~Broek: “De erkenning van het Grenspark Kempenbroek, 25.000 ha groot, als landschapspark en bijgevolg als UNESCO-Biosfeergebied zal een bijdrage leveren aan een socio-economische versterking van de regio”, rekent schepen Eric Vanmierlo (Samen). Raadslid Luc Martens (NU) blijft argwanend omtrent de garanties voor landbouw en economie. “De Nederlandse boeren hebben hun akkoord niet gegeven. Het vergunningenverhaal leert dat in het verleden landbouwers meermaals voor voldongen feiten werden geplaatst.” Vanmierlo wijst op de uitstapmogelijkheid die in het akkoord werd ingeschreven. Toon Geusens (BB) vraagt naar de plaatselijke ambities. “We zijn gemotiveerd om grensoverschrijdend aan de slag te gaan, in het kader van de klimaatverandering en met oog voor de uitbouw van toerisme, landbouw en economie.”

Sint-Willibrordus: Sint-Willibrordus in Reppel is gerestaureerd en deels herbestemd tot buurthuis. “Door prijsherzieningen en meerwerken, versteviging van het gebouw en restauratie van muurschilderingen is er een extra investeringstoelage van 400.000 euro nodig. De totale restauratiekost bedraagt in totaal 3,8 miljoen euro”, zegt schepen Jan Verjans (Via). Er is nog een subsidie van Erfgoed onderweg.

Fietspaden: Voor de aanleg van fietspaden op de N747, Steenweg op Kleine-Brogel in Kaulille, moet het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) nog enkele innames doen. Om een vlot verloop van het dossier te garanderen, gaat de gemeente over tot grondruil. Ook de schade aan landbouwgewassen bij het recent rooien van bomen (800 euro) wordt vergoed. 

Leemskuil: Na goedkeuring van een gemotiveerde nota mag de concessiehouder van de Leemskuil in Lozen haar openingstijden aanpassen. “Op die manier kunnen de Lozenaars na hun vergaderingen nog een pintje drinken en moeten ze niet om 22 uur naar huis”, zegt schepen Lieve Theuwissen (Via).

Conformiteitsattest: Wonen in Vlaanderen en Intergemeentelijk Samenwerkingsverband ‘Kwalitatief Wonen in Bocholt en Peer’ engageren zich om het conformiteitsattest voor verhuurders gefaseerd in te voeren. “Een middel om huisjesmelkers aan te pakken?”, wilde Jos Vanmontfoort (NU) weten. “Wie doet de controle dan?”, vraagt Toon Gesusens (BB). Schepen Schelmans (N-VA) geeft aan dat uitvoering en controle zullen gebeuren via Wonen in Limburg. (rdr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer