ook dat nog

Nog restjes in de koelkast? Deze tool helpt je er iets van te koken

In Vlaanderen gaat jaarlijks zo’n 900 000 ton aan eetbaar voedsel de vuilnisbak in.© getty

Vanaf vandaag kan je rekenen op de ‘Wat-je-nog-liggen-hadGPT’, een AI-hulpkok die je moet helpen gerechten te maken van voedselrestjes in je koelkast. Het is een initiatief van De Kostwinners naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Voedselverlies, want te veel eetbaar voedsel gaat nog de vuilnisbak in.

Emma Desmet

De ‘Wat-je-nog-liggen-hadGPT’ moet dienen als een hulpmiddel om overgebleven voedselresten tot eetbare receptjes om te toveren. Zoals de naam al zegt, is het een tool die net zoals ChatGPT werkt met artificiële intelligentie om de recepten samen te stellen. De Kostwinners – een platform voor allerlei Vlaamse organisaties die zich inzetten tegen voedselverspilling – lanceren deze chatbot vandaag, op de Internationale Dag tegen Voedselverlies. ‘We hopen in de eerste plaats met deze campagne de Vlaming bewust te maken van de restjes die hij of zij gemakkelijk weggooit,’ vertelt Jan Verheyen, woordvoerder van De Kostwinners.

Er wordt nog te veel voedsel verspild in Vlaanderen: jaarlijks gaat zo’n 900 000 ton eetbaar voedsel de vuilnisbak in. Uit de Monitor van het actieplan Voedselverlies blijkt dat een vierde daarvan wordt weggegooid door Vlaamse huishoudens. Daar komt dan nog eens bij dat 78% van dat weggegooid voedsel in de restafvalzak terecht komt. Die gaan naar verbrandingsinstallaties, waardoor de voedselresten letterlijk in rook opgaan.

Snel en simpel

Nochtans geeft 63% van de Vlamingen aan niet graag voedsel weg te gooien. Maar wat doe je in hemelsnaam met een allegaartje aan half opgebruikte ingrediënten? We vroegen het aan de hulpkok. Bij het openen van de tool kan je kiezen of je graag een recept voor een voorgerecht, hoofdgerecht of dessert genereert. Je kan er ook voor kiezen om de tool zelf te laten uitmaken welk gerecht er best met de restjes kan gemaakt worden.

Luttele seconden na het ingeven van de ingrediënten staat er een recept voor je klaar, funky titel inclusief. De tool vult de ingrediëntenlijst zelf aan met benodigdheden waar vanuit wordt gegaan dat de meeste mensen ze thuis hebben staan. Denk aan olijfolie en kruiden. Het is dus niet de bedoeling dat je nog extra dingen aankoopt, dat zou ingaan tegen het doel van de tool.

Gezond verstand

Of de recepten allemaal even lekker zijn, dat is nog maar de vraag. Het spreekt voor zich dat restjes die van nature bij elkaar passen, ook zullen leiden tot lekkere recepten. Maar pienter is de tool wel: wanneer ingrediënten worden ingegeven die totaal niks met elkaar te maken hebben – denk courgette, een halve fles chocolademelk en enkele plakjes hesp – is de tool slim genoeg om voor te stellen de chocolademelk in een dessert te gebruiken los van de andere ingrediënten.

De tool geeft onderaan de recepten zelf een disclaimer: ‘Gebruik wat-je-nog-liggen-hadGPT met verstand. Het programma heeft geen smaakpapillen en is niet verantwoordelijk voor buikpijn of nefaste ingrediëntencombo’s. Gebruik ook geen vervallen of ongeschikte ingrediënten: kijk, ruik en proef voordat je begint.’

Vertrouwen op het eigen gezond verstand levert waarschijnlijk nog steeds het lekkerste eten op, maar de tool kan wel aanzetten tot nadenken over het nuttig omgaan met voedselresten in de Vlaamse huishoudens. Probeer hem via deze link.