Foto: Belga

Roger Vangheluwe heeft brief naar de paus gestuurd: is hij binnenkort geen bisschop meer?

Bisschop Roger Vangheluwe heeft een brief gestuurd naar de paus. Dat heeft bisschop Johan Bonny verteld op een persconferentie. Of in die brief de vraag staat om te worden ontheven uit de titel van bisschop en priester, is volgens Bonny niet duidelijk. Na de reeks "Godvergeten" had Bonny daarop bij Vangheluwe aangedrongen.

Op een persconferentie heeft bisschop Johan Bonny vanmiddag een update gegeven over de zaak rond bisschop Roger Vangheluwe. Die is opnieuw in opspraak gekomen na de VRT-docureeks "Godvergeten". Daarin kwam onder meer neef Mark Vangheluwe aan het woord die jaren seksueel werd misbruikt door de bisschop.

BEKIJK - "We weten niet wat Vangheluwe in zijn brief aan Rome geschreven heeft. Misschien schrijft hij aan de paus dat hij doet wat hij goed vindt", legt bisschop Bonny uit na de persconferentie:

Videospeler inladen...

Bisschop Bonny trok maandag met een collega naar Frankrijk, waar bisschop Vangheluwe in een abdij verblijft. Daar zouden ze een twee uur durend gesprek hebben gehad en zou Bonny hebben uitgelegd waarom het belangrijk was dat Vangheluwe zelf stappen zou ondernemen in het proces om uit het ambt van bisschop en priester ontheven te worden. "Hij heeft toen gezegd dat hij erover zou nadenken en dat hij met een antwoord zou komen." 

Brief aan de paus

Dat antwoord kreeg Bonny gisteren. "Om 19.07 uur heb ik hem een lange mail gestuurd en daarin nog eens aangedrongen en gemotiveerd waarom wij het goed vinden dat hij die stap nu zelf zou zetten. Ik heb hem ook de formulering en argumenten aangereikt die hij kon gebruiken in zijn bericht aan de paus", zei Bonny tijdens de persconferentie.

BEKIJK - "De teleurstelling bij de slachtoffers over de persconferentie was heel erg groot. Ze hadden gedacht dat er groot nieuws zou komen over het ontslag van Vangheluwe", legt Fatma Taspinar uit in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

Om 19.51 volgde het antwoord van Vangheluwe "dat de brief aan de paus al was vertrokken wanneer hij de mail ontving" en dat hij "niet meer kan schrijven". Bonny heeft ook niet meer details over de inhoud van die brief aan het Vaticaan.

Wat kan dit betekenen voor Vangheluwe?

Bonny hoopt dat er nu eindelijk gevolg zal gegeven worden door het Vaticaan. "We hopen dat hij vraagt om ontslag en dat Rome op korte termijn de zaak aanpakt. Wij sturen volgende week vanuit de bisschoppen zelf een brief naar Rome."

Stel dat het Vaticaan ingaat op de vraag, dan kan dat verregaande gevolgen hebben. "Hij kan dan uit de rechten en plichten van het priesterschap en het bisschopsambt geheven worden." Vangheluwe zou dan vrij zijn om te gaan en te staan waar hij wil. "Maar hij zou wel in de abdij waar hij al enkele jaren woont, kunnen blijven. Het recht om de mis voor te gaan en de andere rechten van een priester, zou hij verliezen."

BEKIJK - "Wij hebben hem namens de hele bisschoppenconferentie gezegd dat het tijd was om zelf de suspendering uit zijn ambt te vragen":

Videospeler inladen...

"Godvergeten" niet gezien

Volgens Bonny is de impact van de reeks "Godvergeten" niet voorbij gegaan aan bisschop Vangheluwe. Al zou Vangheluwe de reeks zelf niet gezien hebben "want vanaf 21 uur wordt het internet in de abdij uitgeschakeld". "Hij is wel op de hoogte van alles wat is gebeurd en gezegd de voorbije weken want hij leest een Vlaamse krant."

BEKIJK - "Hij nadert het einde van zijn leven met dit verhaal, je ziet en voelt bij hem dat dat weegt":

Videospeler inladen...

Vangheluwe zou ook "een gebroken mens" zijn. "Het leven dat hij had, is abrupt afgebroken als gevolg van daden die hij zelf heeft gesteld. Het is iemand die nu worstelt met de zin van het leven en wat er nog zal komen in dat leven." Bonny geeft wel aan te beseffen dat het leed van Vangheluwe "disproportioneel" is met dat van de slachtoffers van seksueel misbruik.

Bonny wacht nu het antwoord van Rome af. Wat de uitkomst ook zal zijn, hij meent dat er deze week "iets in beweging is gebracht" door de getuigenissen van de slachtoffers. "We moeten kijken hoe we als samenleving en kerk van zo'n opdoffer kunnen herstellen. De feiten zelf, die natuurlijk nooit hadden mogen gebeuren, kenden we wel al, maar de verhalen schokken de onderbuik van de samenleving en de kerk."

BEKIJK - Roger Vangheluwe, van populaire bisschop naar "het verborgene":

Videospeler inladen...

Meest gelezen