Zo maak je eenvoudig de lekkerste dimsum volgens HLN-chef Jelle Beeckman: “De gouden middenweg tussen gezond en heel vettig”
ExclusiefWeekend betekent tijd om recepten uit te proberen, en van streetfoodrecepten heeft HLN-chef Jelle Beeckman er weer heel wat nieuwe verzameld in zijn nieuwste boek ‘F*ck Granola’. Hoe maak je bijvoorbeeld zelf dimsum, een soort van loempia met vulling in? The Messy Chef deelt exclusief met HLN Eten 3 recepten daarvoor uit zijn nieuwste boek én extra tips om ermee aan de slag te gaan. “De pamper van een pasgeboren kindje dichtkrijgen is moeilijker dan dimsum vouwen.”
Waar zijn collega HLN-chef Sandra Bekkari eerder deze week nog overal in de media verscheen met haar nieuw boek Lang Leve Gezond, klinkt bij Jelle het tegenovergestelde in zijn nieuwe titel: ‘F*ck Granola!’. Verschil moet er zijn, “maar mijn boek is geen promo voor alleen maar vettig eten”, lacht Jelle.
Met zijn eetfilosofie wil hij mensen dan weer uitdagen vaker hun eigen goesting te doen in de keuken. “Ik heb het gevoel dat iedereen granola eet omdat het moet. Het kan toch niet dat iedereen zin heeft in hetzelfde. Als ik een sandwich wil eten met choco én hagelslag, dan wil ik dat gewoon doen. Die hele trend om alles gezond te willen maken, daar bedank ik voor. Eet je liever bloemkool in witte saus dan bloemkoolrijst? Prima. Er zit weleens wat extra boter of kaas in mijn recepten, maar dat mag ook als je gewoon eet. Zo lang het niet altijd hamburgers zijn en je zelf kookt in plaats van naar fastfoodketens te gaan, valt dat allemaal best mee met die gezondheid naar mijn mening. Ik zoek de gouden middenweg tussen supergezond en extreem vettig. Uiteindelijk verschillen die recepten niet zohard met die van Sandra, alleen ligt er misschien nét een extra laagje kaas op.”
Streetfood uit alle hoeken van de wereld
Die gouden middenweg vindt The Messy Chef in streetfood uit alle hoeken van de wereld. Eén van de gerechten die je tegenwoordig overal ziet opduiken is de Aziatische dimsum, gestoomde pakketjes deeg met een smakelijke vulling. Niet toevallig een hapje uit de favoriete keuken van de chef én eentje dat niet in het nieuwe boek kon ontbreken. “Het is simpel om zelf te maken. Het deeg koop ik meestal kant-en-klaar. Het is op zich niet moeilijk te maken, maar met twee kleine kindjes in huis is het druk en dan is de vulling maken al leuk genoeg. Het deeg is het enige ingrediënt waar je wat moeite voor moet doen om het te vinden. Meestal koop je het diepgevroren, ik bestel meteen een paar pakjes tegelijk, zo heb je ze altijd bij de hand.”
Zorgt dat de vulling heel fijngesneden is, dat zorgt voor een beter mondgevoel en zo krijg je ook de pakketjes sneller gaar.
3 tips voor de keuze van de vulling
Voor de vulling van de dimsum is gehakt een gemakkelijke basis. “Je ingrediënten moeten heel fijn zijn, door ze te snijden of in een keukenmachine fijn te hakken. Gehakt of vis werken altijd goed, maar ook stoofvlees of pulled pork kan je er makkelijk in verwerken. Zorg er zeker voor dat alles heel fijngesneden is, dat zorgt voor een beter mondgevoel en zo krijg je ook de pakketjes sneller gaar. Je moet ze maar tien minuten stomen en de vulling gaat er rauw in.”
Een tweede belangrijke tip: zorg dat je de vulling pittig genoeg gaat kruiden. “Voldoende peper en zout, wat chili, limoenzeste of gember, zolang het maar goed gekruid is. Want eens de pakketjes dicht zijn, kan je er niets meer aan veranderen.”
Tip drie heeft met de consistentie te maken. “De vulling mag niet te nat zijn, dus kies niet voor eitjes of groenten die te veel vocht verliezen. Voor de eerste keer houd je je best aan een klassiek recept, dan weet je dat de verhouding goed zit.”
Tip van de HLN-chef
“We vinden het normaal om onderbroeken en afhaalpizza’s online te bestellen, voor exotische ingrediënten werkt dat even goed. Bundel al je speciale ingrediënten, bestel ineens ook een bamboe stoommandje en de volgende dag wordt alles netjes aan huis geleverd.”
• Oriental Panda: www.orientalpanda.com - in Brugge dus wie in de buurt is kan ook in levende lijve gaan shoppen.
• Asian Foodlovers: www.asianfoodlovers.com
• Oriental webshop: www.orientalwebshop.nl
Zo vouw je het deeg
Als je deeg gevonden hebt en de vulling is klaar kan het vouwen beginnen. “Daarvoor vind je op YouTube makkelijk instructies. De pamper van een pasgeboren kindje dichtkrijgen is moeilijker dan dimsum vouwen. (lacht) Voor dimsum plooi je de pakketjes dicht om ze daarna te stomen. Het leukst is dat je ze stoomt in een bamboemandje, maar in een ander stoommandje kan ook. Met hetzelfde deeg en dezelfde vulling kan je gyoza maken - Japanse dumplings. Alleen de vouwtechniek is anders, zodat je een groter oppervlak overhoudt om ze te bakken in de pan. Daarbij serveer je een pittige dipsaus zoals een komkommerdressing en eventueel sojasaus en chili-olie. Je kan ze ook serveren in kippenbouillon met fijngesneden lente-ui en eventueel wat limoengras. Veel toffer dan granola.”
3x DIMSUM-recepten
Algemene tip voor je begint
“Beleg de velletjes met een theelepel vulling. Maak de randen van het velletje nat en vouw ze vervolgens mooi dicht. Andere vouwtechnieken (bijvoorbeeld voor gyoza) kan je allemaal online vinden. Stoom de dimsums 10 tot 12 minuten in een rieten stoommandje, in een gewone stoommand op een velletje bakpapier of in een pan met deksel met daarin een klein laagje water (of bouillon).”
Optie 1: dimsum met varken en champignon
Ingrediënten
2 champignons
120 g varkensgehakt (of gemengd gehakt)
1 el sojasaus
1 lente-ui, fijngesneden
8 à 10 ronde dimsumvelletjes
Zo maak je het
1. Snijd of hak de champignons erg fijn. Meng er het gehakt, de sojasaus en de lente-ui onder en kruid met peper.
2. Vul de velletjes en vouw de dimsums dicht en gaar ze 10 tot 12 minuten zoals hierboven beschreven. Serveer met komkommervinaigrette.
Optie 2: dimsum met kip en prei
Ingrediënten
120 g kippengehakt
1 tl gembersiroop (of gewoon wat geraspte gember)
30 g prei, fijngesneden
half teentje look, fijngeraspt
1 tl sojasaus
1 tl sesamolie
8 à 10 ronde dimsumvelletjes
Zo maak je het
1. Meng alle ingrediënten, vouw en gaar zoals hierboven beschreven.
Optie 3: dimsum scampi en bieslook
Ingrediënten
100 g scampi, gepeld
5 g bieslook, fijngesneden
8 à 10 ronde dimsumvelletjes
Zo maak je het
1. Doe de scampi in een foodprocessor of hak erg fijn. Kruid met peper en zout en voeg de bieslook toe.
2. Meng alle ingrediënten, vul het geed, vouw en gaar zoals hierboven beschreven.
F*ck Granola - Jelle Beeckman / The Messy Chef - 29,99 euro - verkrijgbaar bij Borgerhoff & Lamberigts vanaf 30 september.
Lees ook:
Vettige vrijdag: zet eens een ‘smash burger taco’ op het menu dit weekend, een Amerikaanse foodtrend die je wil proberen (+)
Hoe maak je zélf de lekkerste pizza? Chef tipt 5 makkelijke stappen: “Bak ingrediënten die veel vocht verliezen al eens voor” (+)
Tips van de chef: zo maak je een stevige lasagne volgens Piet Huysentruyt. “Gebruik nooit verse lasagnevellen” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
Na Bye Bye Gazon krijgen we nu Bye Bye Siertuin. De moderne tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar laat zich ook smaken. Planten groot of klein, tegenwoordig moeten ze vooral eetbaar zijn, signaleren tuinaannemers. “Met onkruid uit je tuin maak je de pittigste pesto.” -
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?