© BELGAIMAGE

Uitstoot broeikasgassen weer gestegen in 2021, maar wel lager dan in jaren voor corona

De uitstoot van broeikasgassen is in België weer licht gestegen in 2021. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Planbureau. In 2020 waren de emissies onder impuls van de coronapandemie nog fors gezakt.

mts
Bron: BELGA

Vanaf 2015 tot en met 2019 bleef de uitstoot van broeikasgassen in België stabiel. De coronapandemie leidde in 2020 tot een terugval met 10 procent doordat er minder werd gereisd en de economie op een lager pitje draaide. Maar de relance had in 2021 al meteen weer een lichte toename tot gevolg. De uitstoot lag dat jaar 2 procent hoger dan in 2020, maar nog steeds lager dan in de jaren voordien.

Het gaat vooral om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2), distikstofoxide (N2O) en methaan (CH4). De CO2-emissies (86 procent van het totaal) zijn vooral het gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen, die van N2O (6 procent) zijn onder meer afkomstig van kunstmestgebruik en die van CH4 (5 procent) voornamelijk uit veeteelt, afvalverwerking en fossiele-energieverbruik.

Broeikasgassen absorberen warmtestraling en een hogere concentratie van die stoffen in de atmosfeer leidt tot een verhoging van de temperatuur. Het Planbureau publiceert jaarlijks een broeikasgasindex om de evolutie bij te houden.

Voorts blijkt uit de luchtemissierekeningen van het Planbureau onder meer dat de uitstoot van fijn stof in 2021 weer naar het niveau van 2019 is gestegen. Door het verminderde wegverkeer als gevolg van de coronacrisis was in 2020 ook de luchtvervuiling merkbaar gedaald.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer