© Penbode Vets

Schildpad Joey (82) moet blaassteen ter grootte van een tennisbal laten verwijderen

Joey, een 82-jarige schildpad, is momenteel aan het herstellen van een operatie waarbij dierenartsen een blaassteen ter grootte van een tennisbal hebben verwijderd. “Het was veel groter dan ik had verwacht.”

“Schildpadden zijn een zeer taaie soort. Ze laten je pas weten wat er mis is als het echt erg is. Joey gedroeg zich pas ongewoon in de laatste paar weken vóór de operatie, en zelfs toen at ze gewoon minder en bewoog ze minder”, vertelt Viliam Hoferica, een van de behandelende dierenartsen aan The Guardian. “Ze was erg lusteloos, at minder en was over het algemeen niet gelukkig. Maar gelukkig heeft ze hele zorgzame baasjes die merkten dat er iets mis was. Uiteindelijk hebben we een röntgenfoto gemaakt en gelukkig zijn blaasstenen te zien op de röntgenfoto’s van schildpadden. Maar deze was veel groter dan ik had verwacht.”

De artsen moesten door het harde schild van Joey snijden om uiteindelijk de blaassteen van 150 gram te verwijderen. “Gezien de grootte van de steen was het uniek. Als Joey een mens was, zou het zijn alsof je een blaassteen had ter grootte van een basketbal.”

Joey is nu aan haar herstelproces begonnen en dat zou tot een jaar kunnen duren. “Het was een unieke operatie. Door het schild gaan is meestal een laatste redmiddel, omdat het lang kan duren voordat het weer teruggroeit.”

© Penbode Vets

(sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer