Covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout.© BELGA

Groen tuimelt richting kiesdrempel met 6,4% in nieuwe peiling, partij flirt met exit uit federale regering

Groen zakt diep weg in een nieuwe peiling van VTM en HLN. De partij strandt op 6,4%, op een zucht van de kiesdrempel, en speelt openlijk met het idee om de federale regering te verlaten. Open Vld blijft ook met een nieuwe voorzitter op bodemkoers.

Marnix Int Panis Wouter Verschelden

“We denken iedere dag na of het voor ons beter zou zijn om uit de regering te stappen”, liet Groen al verstaan bij monde van covoorzitter Jeremie Eeckhout. Vivaldi zoekt koortsachtig naar oplossingen voor de asielcrisis. Het Winterplan van bevoegd staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) voorziet tweeduizend extra opvangplekken, maar volgens de schattingen zullen die niet volstaan. Ook bij de Franstalige zusterpartij Ecolo ging het crescendo de afgelopen dagen. “Ik zal niet aanvaarden dat er deze winter asielzoekers op straat slapen. Als Nicole de Moor haar job niet kan doen, moet ze maar zelf haar conclusies trekken”, klonk het ultimatum van fractieleider Gilles Vanden Burre.

Covoorzitters Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji van Groen staan onder grote druk van de achterban over migratie.© BELGA

Vaneeckhout en zijn covoorzitter Nadia Naji staan onder grote druk van de achterban over migratie. Dat bleek eens te meer uit een reportage van De Standaard, die deze week in het geheim een interne meeting van Groen mee volgde. De groene partijtop wordt uit de loopgraven geduwd, recht het mitrailleurvuur in. En dat maakt een pak partijstrategen ongelukkig. Die schermen met herhaaldelijk kiesonderzoek dat Groen uitvoerde over de eigen partij en de thema’s.

Migratie werd daarbij telkens opnieuw negatief gelinkt aan de groenen. “We weten dat we daarop nooit kunnen scoren”, zo luidt de conclusie. Net daarom lijkt het onverstandig voor Groen en Ecolo om daarover de strijd aan te gaan. “Het is het domste wat we kunnen doen, telkens maar happen op uitgerekend dat thema. Maar we kunnen het niet laten”, zo analyseert een groene strateeg.

Ook voor Open Vld belabberd resultaat, Vlaams Belang blijft met afstand op één

Groen, met 6,4% in de peiling, is niet de enige Vivaldi-partij die zwaar onder druk staat in de publieke opinie.

Open Vld-voorzitter Tom Ongena mag tot Lazarus bidden, nu zijn partij opnieuw een belabberd peilingresultaat van 8,2% moet slikken. De vorige poll in juni gaf het startschot van een heuse voorzitterssaga bij de Vlaamse liberalen. Na het partijcongres vorig weekend zit Ongena stevig in zijn stoel, maar op negen maanden voor de verkiezingen moet hij een mirakel uit zijn hoed toveren.

Tom Ongena.© BELGA

Zij dansen rond de magische grens van tien procent: CD&V(12,2%) en de extreemlinkse partij PVDA (9,5%). De christendemocraten zitten opnieuw in comfortabele dubbele cijfers, na de staatsbon van minister Vincent Van Peteghem (CD&V) en de druk becommentarieerde asielkoers van staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V).

LEES OOK. Jawel, dit is de voorzitter van CD&V: hoe Sammy Mahdi vriend en vijand verbaast met zijn deelname aan dragqueen-programma

Vooruit scoort met 15,4% een derde plek: de ‘Conner-magie’ lijkt nog zijn effect te hebben, na maanden van klachten en geruchten rond de persoon van de voorzitter.

Conner Rousseau.© Fred Debrock

N-VA blijft steken op 20,2%, nog een eindje van het verkiezingsresultaat van 2019 (25,5%) en onvoldoende voor de “afspraak met de geschiedenis” die voorzitter Bart De Wever voor ogen heeft.

Vlaams Belang blijft met afstand de nummer één. De partij van voorzitter Tom Van Grieken overtuigt volgens de peiling ruim een kwart van de Vlamingen, met 25,8%.

Tom Van Grieken.© BELGA

De volledige peiling heeft een foutenmarge van 3,1%.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER