Rechtbank beveelt internering van moeder die haar dochtertje insuline toediende

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag de internering bevolen van de 40-jarige moeder uit Kortessem, die haar dochtertje van twaalf opzettelijk insuline toediende. Aan haar ex-echtgenoot, de kinderen en de grootvader moet ze in totaal bijna 40.000 euro schadevergoeding betalen.

De vrouw leed aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Ze maakte haar kind opzettelijk ziek om zo de aandacht op haar eigen persoon toe te spitsen. Aanvankelijk was er een vermoeden dat ook het twee jaar jongere zoontje hetzelfde lot onderging, maar daarvoor werd ze niet vervolgd.

Op haar gsm ontdekten speurders dat ze opzoekingen deed naar insuline en de gevolgen ervan en naar bijsluiters van medicijnen met insuline. De vrouw kon aan de insuline geraken, omdat ze als verpleegster in een woonzorgcentrum werkte. Ze nam vanop haar werkplek ook 214 pillen mee met insuline

Ook haar Facebook-profiel werd bekeken, want ze postte telkens berichten op haar pagina als ze met haar dochter naar een dokter of ziekenhuis moest gaan. De gerechtspsychiater stelde dat er voor de vrouw blijvende verzorging nodig is om zo inzichten te krijgen. Genezing blijkt onmogelijk. De rechtbank oordeelde op basis van een deskundig verslag dat ze niet in staat is om haar daden te controleren en in de toekomst door haar geestesstoornis dergelijke feiten opnieuw kan plegen.

De echtgenoot van de vrouw had niets in de gaten tot ze in het najaar van 2014 in de cel belandde nadat een arts van UZ in Brussel alarm had geslagen. De feiten speelden zich af tussen 1 januari 2012 en 9 oktober 2014. Het meisje was zeven jaar oud, toen de moeder over de schreef begon te gaan.

De dochter, het grootste slachtoffer, kreeg vrijdag een schadevergoeding van 13.487 euro toegewezen. De man heeft zwaar van de feiten afgezien, omdat het meisje meermaals naar spoed moest gaan, omdat ze zeer ernstig ziek was door de diabetesmedicatie. Voor de vader werd dus rekening gehouden met loonverlies, omdat hij vroeger altijd vaste nachtpost had, maar zijn werkuren moest veranderen om in te staan voor de zorg van zijn gezin. De gerechtskosten lopen op tot ruim 9.400 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen