© BELGA

Nieuwe peiling: mokerslag voor Groen, ook Open Vld nog steeds op bodemkoers

In een nieuwe peiling krijgt Groen een mokerslag. Amper 6,4 procent van de Vlamingen zou op de ecologisten stemmen. Voor Vlaams Belang is het de beste peiling sinds de verkiezingen.

Hannes Heynderickx

Ze voerden de voorbije weken heel fors het verzet aan tegen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). En vooral tegen haar beslissing om geen alleenstaande mannen meer op te vangen in het asielnetwerk. Maar Groen en haar vicepremier Petra De Sutter worden daar helemaal niet voor beloond in de peilingen. Integendeel. In de recentste peiling van DPG Media scoort Groen slechts 6,4 procent. Ter herinnering: de kiesdrempel in ons land ligt op 5 procent. In verschillende provincies zouden de groenen dus in de moeilijkheden komen, mocht de peiling een waarachtig beeld schetsen.

Verder ligt de peiling in de lijn van de vorige. Vlaams Belang is de grootste partij van Vlaanderen met 25,8 procent. Ze wordt gevolgd door die andere Vlaams-nationale partij N-VA. Bart De Wever en co. overtuigen 20,2 procent van de Vlamingen, een pak onder hun verkiezingsresultaat in 2019 (25,5 procent). Bij Vooruit slaken ze een zucht van opluchting dat de relletjes rond voorzitter Conner Rousseau niet echt doorschemeren in de peiling. De socialisten peilen op 15,4 procent. Ook cd&v heeft opnieuw een polsslag en scoort 12,2 procent. Na het offensief van de Moor en de staatsbonactie van Vincent Van Peteghem (cd&v) is dat een opsteker.

De communisten van PVDA scoren met 9,5 procent beter dan de liberalen van Open Vld, die blijven steken op 8,2 procent. Naar de kanseliersbonus van premier Alexander De Croo (Open Vld) blijft het speuren met een vergrootglas.

In de populariteitspoll van de peiling staat Bart De Wever op nummer 1. Hij wordt gevolgd door Conner Rousseau, Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Premier Alexander De Croo valt net uit de top drie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer