CHECK - Hoe kan je zelf nagaan of een advertentie voor een kot of woning echt is?

Studenten krijgen in hun zoektocht naar studentenwoningen te maken met oplichters. De Check-redactie van VRT NWS legt uit hoe je zelf valse advertenties voor een kot of woning kunt ontmaskeren. 

In het kort

Wat? Internationale studenten worden in ons land opgelicht met valse advertenties voor studentenwoningen.

Maar? Tegen die valse advertenties kan je jezelf wapenen. Zo kan je nagaan of de foto's die in de advertentie staan, niet al eerder werden gebruikt. Ook kan je online checken of het gebouw waarvan sprake, echt bestaat op de locatie die de adverteerders meegeven.

Internationale studenten krijgen in ons land te maken met valse onlineadvertenties voor studentenwoningen. Die koten en appartementen zouden zogezegd te huur zijn in verschillende steden in Vlaanderen en Brussel, maar bestaan eigenlijk niet. Dat bleek uit onderzoek van onze redactie. Oplichters weten zo duizenden euro's te stelen van nietsvermoedende studenten.

Hoe kan je zelf zulke advertenties herkennen of ontmaskeren? Onze factcheckers zetten enkele tips op een rij.

Foto's uploaden in Google

De meeste advertenties bevatten foto's van de kamer of de woning. Oplichters gebruiken vaak afbeeldingen van bestaande panden uit het buitenland en doen alsof het beelden zijn van de plaats die zij verhuren. 

Via de zoekmachine van Google kan je snel achterhalen of de foto's uit een advertentie eigenlijk van een ander pand zijn. Ga (vanuit de internetbrowser Chrome) op een foto in de advertentie staan en klik op je rechtermuisknop. Je krijgt nu een keuzemenu te zien. Kies "Afbeelding zoeken met Google". De zoekmachine zoekt nu waar de foto nog op het internet te vinden is. (Als dit niet lukt, kan je de foto downloaden en uploaden in Google Afbeeldingen.)

De eerste zoekresultaten zullen waarschijnlijk eerder fysieke overeenkomsten tonen. Bijvoorbeeld spiegels of dekens die lijken op die van onze foto. Om die resultaten weg te filteren, kan je klikken op "Afbeeldingsbron zoeken" bovenaan de afbeelding. Je zal nu enkel websites te zien krijgen, waar exact dezelfde foto is terug te vinden. 

Bijvoorbeeld: Onderstaande advertentie beweert een appartement te verhuren in Brussel. We laten Google de afbeelding opzoeken. Wat blijkt? Het is eigenlijk een foto van een Airbnb in Londen. Oplichters hebben alle foto's van die Airbnb gebruikt om een valse advertentie in Brussel te maken. 

Als je niet meteen resultaten vindt bij een foto, probeer dan hetzelfde te doen met de andere foto's uit de advertentie. Daarnaast let je best op voor advertenties die helemaal geen foto's bevatten. Sommige oplichters voegen met opzet zo weinig mogelijk informatie toe.

BEKIJK - In deze video wordt aan de hand van voorbeelden uitgelegd hoe je een foto kan factchecken:

Videospeler inladen...

Locatie checken via Google Streetview

Als de advertentie een foto van de gevel en een adres bevat, kan je die gegevens ook gebruiken om te controleren of het gebouw echt bestaat. Net zoals bij de vorige tip, gaan oplichters foto's van de buitenkant van een gebouw gebruiken voor een adres waar het pand niet gelegen is.

Ga naar Google Streetview of Google Earth en geef het adres uit de advertentie daar in. Je zal nu beelden kunnen bekijken die Google van deze straat en het gebouw heeft genomen. Herken je het gebouw van de advertentie ook op dezelfde locatie in Streetview? Dan is dat een goed teken.

Zie je in Streetview nergens een gebouw dat lijkt op het gebouw uit de advertentie? Wees dan op je hoede. Je kunt de afbeelding best uploaden in Google, zoals in de vorige tip wordt uitgelegd. Misschien hebben de oplichters de foto van een andere website gestolen. 

Als die zoekopdracht niets oplevert, kijk je best nog eens goed naar de foto uit de advertentie. Zie je bijvoorbeeld opvallende borden, posters, nummerplaten of een straatnaam? Dergelijke visuele elementen kunnen helpen om de locatie van een foto te weten te komen. Onderstaande video geeft meer uitleg aan de hand van enkele voorbeelden. 

BEKIJK - Deze video toont nog andere tips om de locatie van afbeeldingen en video's te achterhalen:

Videospeler inladen...

Conclusie

  • In ons land worden internationale studenten opgelicht met valse advertenties voor studentenwoningen.
  • De Check-redactie van VRT NWS geeft enkele tips om jezelf te wapenen tegen valse advertenties.
  • Met behulp van Google kan je nagaan of de foto's in de advertentie al eerder werden gebruikt en bijvoorbeeld afbeeldingen van een ander pand zijn.
  • Via Google Streetview of Google Earth kan je nagaan of het gebouw in de advertentie echt bestaat op de locatie die wordt meegegeven.

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Beluister hier de podcast van "Het uur van de waarheid":

Meest gelezen