© Johan Jacobs

Na "Metejoor" is er "Joris": tweede album met persoonlijke nummers over relatiebreuk en de druk van de spotlights

Zanger Metejoor heeft zijn tweede album uit: "Joris". 16 nummers staan er op de opvolger van zijn debuut "Metejoor", waaronder twee covers uit "Liefde voor muziek", nieuwe single "Eigen schuld" en opnieuw een gesproken boodschap aan zijn fans. Het album wordt op een bijzondere manier voorgesteld: zaterdag doorkruist Metejoor op een trein vol fans heel Vlaanderen.

Ongeveer twee jaar na succesdebuut "Metejoor" is er met "Joris" een opvolger, opnieuw een plaat met 16 nummers. Na een titel die verwijst naar zijn artiestennaam kiest Joris van Rossem nu resoluut voor zijn voornaam, om zijn meest persoonlijke nummers ooit uit te brengen.

Metejoor is de laatste jaren aan een steile opmars bezig. Vijf jaar geleden speelde hij nog het voorprogramma van Niels Destadsbader in het Sportpaleis. Begin november staat Metejoor er voor het eerst solo, meteen twee avonden op rij. Tot twee jaar geleden werkte hij nog als leerlingenbegeleider op een middelbare school in Turnhout: een job die hij dan pas vaarwel zei om zich voltijds op de muziek te storten.

Voor zijn nieuwe muziek heeft Metejoor opnieuw samengewerkt met The Companions, een duo songwriters/producers uit Nederland. Resultaat: het gekende succesrecept. Zijn eigen ervaringen vormen de basis voor de teksten, die Metejoor bij momenten erg kwetsbaar zingt. Er waren trouwens dubbel zo veel nummers klaar, als er uiteindelijk op het album staan.

Hoe persoonlijker een nummer, hoe beter mensen zich erin herkennen

Metejoor over zijn nieuwe muziek

"Ik ben na de voorbije twee jaar, die leuk waren maar ook heel hectisch, met coaches en een psycholoog gaan praten", vertelt Metejoor daarover bij MNM. "Ik wilde beter weten wie ik was, en waar ik vroeger voldoening uit haalde, naast muziek. Daar heb ik inspiratie uit gehaald. Hoe persoonlijker een nummer, hoe mooier je dat als artiest live kan brengen, en hoe beter mensen zich in het onderwerp zullen herkennen. Dat is het mooie van ons vak."

Waarover gaan de nieuwe nummers?

Op zijn nieuwe plaat haalt Metejoor onder meer herinneringen op aan een onbezonnen jeugd in "Het pleintje". Hij heeft het ook over de schaduwkant van een leven in de spotlights in "Mag ik verdrietig zijn" en "De zijlijn"."De mensen aan de zijlijn, wat denken ze van mij? Ik voel me zo klein, moet ik ze negeren of hebben ze gelijk?", zingt hij onder meer. In "Stapelbed" gaat het over een overleden vriend, die gemist wordt op vriendenweekend. "Kom dichterbij" klinkt maatschappelijker met de oproep "kijk niet naar kleur, gender of geloof"

En dan is er de nieuwe single "Eigen schuld" waarin Metejoor zichzelf aanspreekt met "sorry Joris, eigen schuld". Het is een breekbare ballade over relaties in het algemeen, al verwijst de tekst vrij letterlijk naar zijn relatiebreuk van afgelopen voorjaar. In die periode waren er geruchten over overspel met K3-zangeres Julia Boschman. Over die breuk heeft Metejoor altijd gezwegen, op een Instagrampost na. In "Eigen schuld" vertelt hij er wel openlijk over, al gaat het nummer volgens Metejoor over meer dan dat.

BEKIJK - de videoclip van "Eigen schuld":

"In een ruzie in gelijk welke relatie kan je drie pistes bewandelen: denken dat het je eigen schuld is, de schuld bij de andere leggen of beslissen om erover te praten. Vroeger was ik vooral geneigd om uit te gaan van mijn eigen schuld, dat is het verhaal van het nummer. Specifiek in liefdesrelaties heb ik vaak gedacht: "Was ik attent genoeg? Heb ik alles gedaan wat ik kon? Was ik wel goed bezig?", aldus Metejoor bij de release vorige week op MNM.

De opnames van het nummer waren bijzonder emotioneel. "Ik heb het bij mij thuis ingezongen in amper twee takes, om de emotie die ik voelde en die je hoort in mijn stem die breekt, zo veel mogelijk te behouden."

BEKIJK - Metejoor vertelt bij MNM over "Eigen schuld":

Videospeler inladen...

Op "Joris" staan ook de eerdere singles "Kijk ons nou" met Snelle en "Wat wil je van mij?" met Hannah Mae en twee covers uit "Liefde voor muziek". Met "Laat ons een bloem" van Louis Neefs was Metejoor afgelopen zomer genomineerd voor Zomerhit.

Met zijn zus Lisa van Rossem heeft hij in "Liefde voor muziek" het nummer "Shallow" gecoverd, van Lady Gaga en Bradley Cooper uit de film "A star is born". Hun versie "Schaduw" gaat over hun nauwe broer-zusband. Dankzij Lisa heeft Joris zijn eerste muzikale stappen gezet, door een ontmoeting met producer en huidig manager Hans Francken. Lisa is bovendien de vaste achtergrondzangeres op Metejoorconcerten en maakt sinds kort solo muziek als LEEZ.

BEKIJK - "Schaduw", de cover van "Shallow" door Metejoor en zijn zus Lisa:

Na 15 nummers eindigt het album met een gesproken "Outro", in navolging van de gesproken "Intro" op zijn debuutalbum. Hierin spreekt Metejoor zijn fans aan in een dankwoord. "Sorry, ik kan het opnieuw niet laten: dikke merci om het album in huis te halen, of het online te streamen. Ik heb mijn hart en ziel blootgelegd, en ik ben blij om dit te kunnen delen."

In de herneming van die gesproken boodschap schuilt een dikke knipoog naar de veelbesproken versie van "Intro" in "Liefde voor muziek". Zanger DAAN heeft dat dankwoord op eigenzinnige wijze en met veel bombast op muziek gezet. Een versie die bij Metejoor zelf alvast enorm in de smaak viel. 

BEKIJK - de ingezongen versie van Metejoors "Intro" door Daan in "Liefde voor muziek":

Albumvoorstelling op de trein

Om zijn nieuwe album op een persoonlijke manier voor te stellen, stapt Metejoor zaterdag op een bijzondere trein. Aan boord zal hij live enkele nieuwe nummers spelen en "meet and greets" organiseren. Tickets zijn enkel te winnen via radiozender MNM. De bijzondere Metejoortrein stopt in Hasselt, Leuven, Antwerpen-Centraal, Gent-Sint-Pieters, Brugge en Oostende. 

"De bedoeling is om zo dicht mogelijk bij mijn fans te zijn en hen een thuisconcert te geven in een woonkamer op wielen. Op deze manier kunnen we zo veel mogelijk mensen bereiken op zo'n kort mogelijke tijd en houden we tegelijk onze albumvoorstelling intiem en gezellig", aldus Metejoor bij MNM.

Deze 16 nummers staan op "Joris":

  • "Kom dichterbij"
  • "Eigen schuld"
  • "Het pleintje"
  • "De zijlijn"
  • "Wat wil je van mij" - met Hannah Mae
  • "Zo anders"
  • "Doen alsof"
  • "Groot"
  • "Spookrijder"
  • "Mag ik verdrietig zijn"
  • "Stapelbed"
  • "Kijk ons nou" - met Snelle
  • "Laat ons een bloem" 
  • "Schaduw" - met Lisa van Rossem
  • "1 cappuccino" (livetrack)
  • "Outro"

Meest gelezen