Drugs zijn er toch, hoe ga je er dan best mee om als club?

Het gebruik van illegale drugs in het nachtleven blijft redelijk stabiel, zegt het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). Dat er drugs rondgaan op feestjes lijkt dus een constante, ook al is het verboden. Hoe ga je daar dan als organisator mee om? "We doen ons best om te sensibiliseren vooraf en te helpen tijdens, maar het is een moeilijke spreidstand want er is geen framework", zegt Leendert Nijns van clubconcept "nacht" in Leuven.

Het weekend? Dat betekent voor veel mensen feesten. En feesten? Dat betekent voor veel mensen verdovende middelen. Van alcohol tot cocaïne, xtc of ketamine. Zo blijkt uit een onderzoek van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). Dat bevestigt ook Leendert Nijns, in "VRT NWS Laat". Hij maakt deel uit van collectief "nacht" in Leuven, de nachtclub in STELPLAATS. Maar hoe ga je als club om met drugs, die eigenlijk verboden zijn?

Daarvoor heeft "nacht" het Safe(r) Space-team opgericht. Een groep vrijwilligers die de hele nacht "patrouilleren" door de zaal. "Dat zijn mensen die bouwen aan een veilige ruimte, die daar actief aan meewerken. Zij informeren en proberen te voorkomen dat mensen zichzelf of anderen pijn doen. Aan harm reduction doen dus", legt Nijns uit.

Nultolerantie aan de deur

In Leuven is er een nultolerantie voor drugs. Als Leuvense club, houdt "nacht" zich aan dezelfde regels. "Wij sensibiliseren meteen aan de deur. Ze moeten verbaal instemmen met onze principes zodat ze weten wat voor feest ze binnentreden. Zo proberen we mensen die alleen maar komen feesten met intentie om te experimenteren met drugs te ontmoedigen", zegt Nijns.

BEKIJK - Ketamine wordt meer en meer gebruikt. Wat is het? Wat doet het?

Videospeler inladen...

Nultolerantie in de zaal?

"We kunnen natuurlijk alleen ingrijpen wanneer we iets zien", zegt Nijns. Dus: het Safe(r) Space-team. Wanneer zij druggebruik spotten in de zaal, spreken ze de gebruiker erop aan. Die heeft dan de keuze om de drugs in te leveren of te vertrekken.

We kunnen nooit alles zien

"Zo proberen we onze club veilig te houden, maar we kunnen natuurlijk nooit alles zien of overal komen", vertelt Nijns erbij.

Wat als het misloopt?

Wie drugs wil gebruiken, zal waarschijnlijk een manier vinden om dat te doen. En dan bestaat er altijd een kans dat het misloopt. Daar proberen Nijns en zijn collega's ook op in te spelen. De vrijwilligers van het team zijn heel zichtbaar, zodat ze een aanspreekpunt kunnen zijn voor feestvierders en hun vrienden, als het even niet meer gaat. 

"We hebben dan een afgezette ruimte, apart van het feest maar wel nog bij ons. Zo kunnen de mensen bekomen zonder het feestje te moeten verlaten. Daar geven we hen  zoveel mogelijk tijd en ruimte, maar ook bijvoorbeeld gesuikerde drank en zoute snacks om terug op hun positieven te komen", legt Nijns uit.

Nood aan meer omkadering

Druggebruikers helpen is nodig, en dat is wel eens nodig in nachtclubs. Maar het gebruik is verboden. Hoe moet je die hulp dan inrichten? "Dat is een enorm moeilijke spreidstand", zegt ook Nijns. 

Nachtleven werkt experimenteren in de hand, maar we hebben geen framework om daar mee om te gaan

"We weten dat nachtleven het experimenteren in de hand werkt. Of dat nu experimenteren is met iemands identiteit of experimenteren met drugs. Dat is de realiteit. Maar jammer genoeg is er geen framework om in te grijpen. We hebben niet veel om op terug te vallen wat betreft wettelijke gronden. We zijn geen politie. We zijn gewoon vrijwilligers die op een feest ons best doen. Volgens principes die wij dan weer hebben gekregen van anderen die met hetzelfde bezig zijn", besluit Nijns.

BEKIJK - Het gesprek in "VRT NWS Laat"

Videospeler inladen...

Meest gelezen