© rr

Bouwwerf waar arbeider omkwam, is van zelfde aannemer achter ingestorte school waar vijf doden vielen

Mechelen, Antwerpen -

De werf in Mechelen waar vrijdagnamiddag een 39-jarige Portugese arbeider om het leven is gekomen, is van aannemer Democo. Dat is ook de aannemer achter de ingestorte school op Nieuw Zuid in Antwerpen. Eind juni 2021 kwamen daar vijf arbeiders om, onder wie ook vier Portugezen.

svdssodb

Hoe het ongeval op de Komet-site in Mechelen precies kon gebeuren, is ook voor Democo voorlopig onduidelijk. “Er is nog veel onduidelijkheid, maar we rekenen erop dat het onderzoek zal duidelijk maken hoe dit tragische ongeval is kunnen gebeuren”, zegt Thomas Bijnens, directeur Strategie en Marketing bij Democo. “We moeten afscheid nemen van een van onze medewerkers en dat komt hard aan. Onze gedachten gaan tijdens deze moeilijke tijd in de eerste plaats uit naar de familie en nabestaanden van het slachtoffer.”

Het ongeval in Mechelen gebeurde dus op een werf van Democo, de aannemer die eerder ook al de ingestorte school op het Nieuw Zuid in Antwerpen bouwde. Na een zoekactie van 27 uur werden er toen vier Portugezen en een Roemeens-Moldavische arbeider dood teruggevonden. Een studiebureau wees nochtans al een halfjaar lang op mogelijke constructiefouten bij de bouw van de school. Op de werf waren ook tien keer meer onderaannemers actief dan hoofdaannemer Democo beweerde.

“Over de werf in Antwerpen loopt het gerechtelijk onderzoek en ook naar de oorzaak van het ongeval in Mechelen wordt nog onderzoek gevoerd”, zegt Bijnens. “Er is geen enkele link tussen beide werven.”

“Het is tragisch dat we vandaag geconfronteerd worden met een dodelijk ongeval. In de eerste plaats voor de familie van het slachtoffer. Maar ook voor iedereen bij Democo. Wij doen voortdurend extra inspanningen om de veiligheid op onze werven te verhogen. We doen op al onze werven meer dan verplicht. Veiligheid is onze hoogste prioriteit”, klinkt het nog. “We hopen snel meer duidelijkheid te krijgen over wat er precies in Mechelen is gebeurd. Als daaruit zou blijken dat er een fout is gemaakt, dan zullen we daar gepast gevolg aan geven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer