Justitie stelt Bpost in gebreke omdat het 100.000 euro huur per maand aanrekende in plaats van per jaar

Meer dan twee jaar lang rekende Bpost de federale overheidsdienst Justitie twaalf keer teveel aan voor de huur van kantoren: 100.000 euro per maand in plaats van 100.000 euro per jaar. De FOD Justitie stelpt Bpost, dat van de fout op de hoogte was, in gebreke.

mtm
Bron: BELGA

Een week geleden slaagde Bpost-voorzitster Audrey Hanard erin de markten te kalmeren door enige openheid te geven over de vermoedelijke onregelmatigheden bij de uitvoering van drie overheidscontracten. Zo bleek de overheid te veel betaald te hebben voor drie diensten van het postbedrijf: de verwerking van verkeersboetes, het beheer van de zogenoemde 679-rekeningen (dat zijn bankrekeningen van de overheid) en de levering en schrapping van nummerplaten.

Bpost-voorzitster Audrey Hanard.© BELGA

Hanard trad vorige week niet in detail, maar gaf wel mee dat fouten gebeurd ­waren bij het aanrekenen van de huurprijs van de kantoren waar de dienst Crossborder tot voor kort zat. Crossborder is een platform van ­Justitie en politie voor de inning van verkeersboetes, waarbij Bpost al ­jaren de administratieve en finan­ciële processen verzorgt.

Fout niet meegedeeld

De Tijd kon nu achterhalen dat ­Justitie 2,5 jaar lang 1,2 miljoen euro per jaar betaalde voor de kantoren van Crossborder in het Muntcentrum van Bpost, terwijl dat 100.000 euro had moeten zijn. Er werd in een prijs per vierkante meter per jaar voorzien, maar bij de aanrekening was dat de prijs per vierkante meter per maand.

Toen Crossborder begin 2022 naar een ander gebouw van Bpost voor een veel lagere huurprijs verhuisde, werd de fout bij Bpost ontdekt, maar niet meegedeeld aan Justitie. Ook de toenmalige top van Bpost was op de hoogte. Toen hij vorig jaar op non-actief werd gezet, mailde voormalig CEO Dirk Tirez de informatie over de farce met de huurprijs naar zijn privéadres. Opmerkelijk blijft ook dat Justitie de fout niet vaststelde.

Komende dinsdag komt Hanard toelichting geven over de onderzoeken in het federaal parlement.

FOD Justitie stelt Bpost in gebreke

De Federale Overheidsdienst Justitie heeft Bpost vrijdag in gebreke gesteld. De FOD wil meer informatie over de veel te hoge huur voor kantoorruimte die het postbedrijf aanrekende. Dat zegt Edward Landtsheere, woordvoerder Digitalisering bij de FOD Justitie.

De FOD Justitie kreeg woensdag al “elementen uit een interne audit” via zijn advocaten, zegt Landtsheere. Daaruit zou blijken dat Bpost “op slinkse wijze” probeerde om de te hoge huur verborgen te houden. Mailverkeer tussen Bpost-medewerkers zou dat illustreren.

Had de overheidsdienst zelf niets moeten doorhebben? “Noch de interne controle, noch de inspecteur van Financiën hebben opgemerkt dat de bedragen niet marktconform waren”, zegt Landtsheere.

Maar de FOD blijft voorzichtig in zijn reactie. “We werken op basis van documenten die we niet volledig kunnen inzien en waarvan we ook niet alle bijlagen krijgen”, zegt de woordvoerder. Om de zaak zelf te onderzoeken en zelf conclusies te trekken, moet de FOD over alle stukken beschikken, klinkt het. Vandaar de ingebrekestelling.

Ondertussen huurt de FOD Justitie nog steeds kantoorruimte bij bpost, maar dan aan het Noordstation. “Dat gebeurt conform de afspraken in de beheersovereenkomst”, aldus de woordvoerder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER