Vladimir Poetin tijdens zijn videoboodschap.

Rusland viert één jaar annexatie van vier Oekraïense regio's: "Bezette gebieden willen bij Rusland horen"

Met een concert op het Rode Plein in Moskou heeft Rusland de eerste verjaardag van de annexatie van vier Oekraïense regio's gevierd. In een videoboodschap zei president Vladimir Poetin dat de inwoners van de bezette gebieden aangeven "dat ze bij Rusland willen horen."

"Eén land, één familie, één Rusland" is de leuze waarmee het Russische regime de "Dag van de Hereniging" viert. Met die "hereniging" wordt verwezen naar de annexatie van de Oekraïense regio's Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loegansk.

Precies een jaar geleden ondertekenden de Russische president Vladimir Poetin en de door Rusland benoemde leiders van de vier bezette Oekraïense provincies de annexatie-akkoorden.

Wat gebeurde er één jaar geleden?

Op 30 september 2022 werden in Moskou vier akkoorden ondertekend waarmee Rusland de Oekraïense regio's Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loegansk inlijfde.

Geen van de vier regio's is volledig in handen van de Russiche troepen. Oekraïne wil nog altijd Rusland helemaal verdrijven uit de bezette gebieden, waar een tegenoffensief aan de gang is. 

Videoboodschap

In een videoboodschap die rond middernacht werd uitgezonden, zei Poetin dat de bezette gebieden eerder deze maand tijdens plaatselijke verkiezingen nogmaals hebben aangegeven "dat ze bij Rusland willen horen". Tijdens die verkiezingen werden functionarissen die de Russische annexatie steunden herverkozen. 

De verkiezingsuitslag was volgens Poetin een herbevestiging van de uitkomst van de referenda die vorig jaar in de aanloop naar de annexatie werden georganiseerd. Volgens de officiële Russische communicatie stemde een overgrote meerderheid van de inwoners van de vier regio's toen voor de aansluiting bij Rusland. Oekraïne en het Westen spraken over schijnreferenda en noemden de Russische annexatie zinloos en illegaal.

In zijn videoboodschap zei Poetin nog dat de Russische invasie in Oekraïne de inwoners van de bezette gebieden had gered van "de nationalistische leiders in Kiev die een grootschalige burgeroorlog" hadden ontketend" en van "terreur tegen degenen die anders denken."

BEKIJK - "In historische referenda hebben de mensen hun wil uitgedrukt om bij Rusland te horen":

Videospeler inladen...

Meest gelezen