Al meer dan 100.000 mensen hebben Nagorno-Karabach verlaten: “Dringend internationale hulp nodig”

Het aantal mensen uit de betwiste regio Nagorno-Karabach dat zijn toevlucht heeft gezocht in buurland Armenië, is zaterdag gestegen tot meer dan 100.000. Dat meldt de woordvoerder van de Armeense premier Nikol Pasjinjan.

mtm
Bron: BELGA

Ook Filippo Grandi, hoofd van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR, bevestigt het cijfer. “Velen hebben honger, zijn uitgeput en hebben nood aan onmiddellijke bijstand”, zegt Grandi op X, het vroegere Twitter. “Internationale hulp is heel dringend nodig.”

Volgens officiële cijfers leefden zowat 120.000 mensen, zo goed als uitsluitend etnische Armeniërs, in de regio voor die recent veroverd werd door de Azeri’s. Bakoe en Rusland, dat als vredesmacht in de regio aanwezig is, stelden dat er geen reden is om te vluchten, maar veel Armeniërs in Nagorno-Karabach vrezen voor hun toekomst nu de Azeri’s er de plak zwaaien. Armenië beschuldigde Azerbeidzjan er ook van een etnische zuivering door te voeren.

“Er zijn hooguit nog een paar honderd ambtenaren, hulpverleners, vrijwilligers en mensen met speciale behoeften over, maar ook zij maken zich klaar om te vertrekken”, zei de vroegere ombudsman voor mensenrechten Artak Beglarian op X. Hij voegde er wel aan toe dat die informatie niet officieel is.

De VN kondigde dit weekend ook dat er een missie naar de regio gestuurd wordt, om na te gaan wat de humanitaire noden zijn. Al ruim dertig jaar had de landenorganisatie geen toegang tot het gebied.

Donderdag nog kondigden de Armeense separatisten aan de republiek vanaf 1 januari 2024 op te heffen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER