Burgemeester Piet De Groote voor gemeentehuis van Knokke-Heist.

Burgemeester van Knokke-Heist door eigen partij aan de kant geschoven voor gemeenteraadsverkiezingen

De meerderheidspartij Gemeentebelangen in Knokke-Heist heeft beslist om burgemeester Piet De Groote aan de kant te schuiven als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024. Dat bevestigt de burgemeester zelf. De beslissing werd vanmorgen genomen tijdens een geheime vertrouwensstemming.

Nadat ex-schepen Kris Demeyere vorige week beschuldigd werd van belangenvermenging in een rapport van Audit Vlaanderen, ligt nu ook de burgemeester van Knokke-Heist Piet De Groote onder vuur. Meerderheidspartij Gemeentebelangen schuift hem aan de kant als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024. Dat werd zaterdagochtend beslist tijdens een geheime vertrouwensstemming. 

De meerderheidspartij reageerde in een kort bericht op het nieuws: “Gemeentebelangen Knokke-Heist heeft deze morgen beslist om volop voor een nieuw hoofdstuk te gaan. De groep benadrukt het belang aan positieve kernwaarden, integriteit en continuïteit en nodigt iedereen uit om samen te werken voor het welzijn van de gemeente en haar inwoners. Binnenkort volgt er meer informatie.”

We nodigen iedereen uit om samen te werken voor het welzijn van de gemeente en haar inwoners.

Meerderheidspartij in een schriftelijke mededeling

De burgemeester was zelf niet aanwezig tijdens de stemming, maar bevestigt het nieuws. “Ik heb kennis genomen van het resultaat en ga daar nu eens goed over nadenken”, reageert De Groote. “Voor alle duidelijkheid: de stemming kwam er op mijn vraag. De leden van Gemeentebelangen hebben geoordeeld dat ik volgend jaar geen lijsttrekker kan zijn. Verder geef ik geen commentaar en hoop ik dat mijn privacy gerespecteerd wordt.”

Politieke heisa

De burgemeester kreeg de laatste tijd veel kritiek te verduren. Dat komt door een tweedracht in het schepencollege en politieke heisa. Al langer dan een jaar worden sommige dossiers in vraag gesteld door enkele schepenen. “Zijn positie was onhoudbaar geworden”, vertelt een bron bij de meerderheid. “Enkele uitspraken die hij recent in de pers deed waren compleet van de pot gerukt en de druppel voor ons.”

Onderzoek rond belangenvermenging

Een tijdje terug kreeg Audit Vlaanderen een klacht binnen over een aanbesteding voor het wagenpark van de gemeente Knokke-Heist. Uit het onderzoek dat daarop volgde, kwamen verschillende onregelmatigheden naar boven. 

Vooral de aanbesteding van overheidsopdrachten rond leasingwagens en deelmobiliteit werd aan de kaak gesteld. Ex-schepen Kris Demeyere wordt daarin meermaals geviseerd door de auditeurs. Hij nam eerder deze week ontslag na beschuldigingen van belangenvermenging over het leasen van salariswagens voor het gemeentepersoneel. Demeyere heeft een autogarage. 

Maar ook andere bestuurders zouden het niet zo nauw hebben genomen met de regels.

De Groote is de opvolger van Leopold Lippens, die in februari 2021 overleed aan een ziekte. Samen met Lippens en voormalig schepen Demeyere verzamelden ze in 2018 nog meer dan de helft van de stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Meest gelezen