© TVO

Fernand Huts misnoegd over jachtverbod in Waasland: “Deze matriarchale betutteling van Demir is slecht voor onze economie”

Vlaanderen heeft de WBE of wildbeheereenheid Waasland een jachtverbod op klein wild opgelegd omdat een jager er veertig illegale fazanten had gekweekt. Fernand Huts, die ook actief is op het enorme Wase jachtgebied, is not amused. “Wat is de winst om iedereen te straffen als maar een enkeling in de fout is gegaan? Nul. Ik noem dit matriarchale betutteling van minister Zuhal Demir met kwalijke gevolgen voor onze economie.”

Karin Vanheusden

Het jachtseizoen begint op 15 oktober, maar in WBE Waasland, een jachtgebied met 88 jachtvelden en een totale oppervlakte van 27.320 ha, zal het relatief stil blijven. Inspecteurs van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) hebben een jager betrapt op het kweken van veertig fazanten met de bedoeling ze uit te zetten.

Een fazant.© RR

Het kweken en uitzetten van jachtwild is verboden omdat het het ecologisch evenwicht verstoort. Het ANB heeft voor het volledige werkingsgebied van WBE Waasland een jachtverbod op klein wild - hazen, fazanten en patrijzen - opgelegd tot augustus volgend jaar.

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft in 2019 een nieuwe richtlijn uitgevaardigd waarbij bij overtredingen op jachtterreinen de hele wildbeheereenheid verantwoordelijk wordt gesteld. “In 2020 hebben we in West-Vlaanderen een gelijkaardig jachtverbod opgelegd. De volledige WBE collectief verantwoordelijk stellen bij overtredingen is een duidelijk signaal om in het belang van de sector de rotte appels eruit te halen. Wie niet akkoord gaat, kan naar de Raad van State stappen”, aldus minister Demir.

Raad van State

De belangenorganisatie Hubertus Vereniging Vlaanderen veroordeelt het illegaal kweken van wild met klem, maar noemt het jachtverbod buitenproportioneel. “In WBE Waasland zijn 111 jagers actief en een van hen heeft inderdaad de regels zwaar geschonden”, zegt Christophe Rutsaert van Hubertus Vereniging Vlaanderen. “Die ene overtreder, die in het zuidelijkste deel van het jachtgebied actief is en in een volière veertig fazanten heeft gekweekt, draagt zelf de verantwoordelijkheid van zijn daden. Het opleggen van een jachtverbod aan alle andere jagers in het gebied is buitenproportioneel en onrechtvaardig. Naar de Raad van State stappen om het verbod aan te vechten, is zinloos. Een uitspraak is ten vroegste volgend jaar te verwachten en dan is het jachtseizoen afgelopen.”

Deze kaart van belangenorganisatie Hubertus Vereniging Vlaanderen toont in het geel het zuidelijke gebied waar de fazanten zijn gevonden.© RR

Ondernemer en CEO van Katoen Natie Fernand Huts en zijn familie zijn ook jachtrechthouder op de Singelberg, een van de jachtterreinen in WBE Waasland. Ook hij vindt het opgelegde jachtverbod een onbegrijpelijke zaak.

“Waarom moeten 87 onschuldige jachtgroepen die wel correct handelen mee worden gestraft?”, vraagt Huts zich af. “Het kan toch niet dat als één iemand de wet overtreedt ook degenen in zijn omgeving mee moeten boeten?”

Fernand Huts.© BELGA

“Het kost me jaarlijks hopen geld om zorg te dragen voor het wild en de natuur”, zegt Huts. “We investeren enorm in het onderhoud van dit prachtige natuurgebied, en ook de pacht en de jachtwachters moeten worden betaald. Ik noem dit patriarchale, in dit geval matriarchale, betutteling. Als minister Zuhal Demir de jacht helemaal wil verbieden, moet ze dat maar duidelijk zeggen.”

Vlaamse economie

Huts is niet meteen van plan om iets tegen het jachtverbod te ondernemen. “Als nederige Antwerpenaar durf ik het gevecht met minister Demir niet aan, zij staat boven alles, op vele gebieden”, zegt Huts. “Ik mag hopen dat zij haar beleid in alle wijsheid uitvoert, maar dit jachtverbod is absoluut not done. De minister zet hiermee heel het landelijk Waasland in rep en roer, en bij uitbreiding heel Vlaanderen. Ze treft niet alleen de jagers, maar ook de hele gemeenschap daarrond: de jachtwachters, de mensen met hun honden, de restaurants. Ik begrijp deze zet niet, zeker niet zo kort voor het verkiezingsjaar en goed wetende dat er in het Waasland sterke tegenstanders zitten zoals Conner Rousseau.”

Fernand Huts maakt ook een brugje naar de economie. “Deze beslissing brengt ook een hele hoop miserie mee voor mijn relatiepolitiek. Om de Vlaamse economie op te krikken, nodig ik geregeld binnen- en buitenlandse zakenpartners uit. Doorgaans bezoeken we dan de stad en de haven, en gaan achteraf jagen. Dat kan dus nu niet meer. Ik wil de politici dan ook niet meer horen blèten dat het niet goed gaat met onze industrie. Maar ook hieraan heeft minister Demir misschien nog niet gedacht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER