© Dierenopvangcentrum Pilsen

Als koppel wakker wordt, zitten er plots 260 vleermuizen in hun hotelkamer

De ruiten van je hotelkamer ’s nachts openlaten is niet altijd een goed idee. Dat heeft een koppel, te gast in een Tsjechisch hotel, op de harde manier geleerd.

mtm

Om wat frisse lucht binnen te laten had een koppel de ruiten van hun slaapkamer in het Hotel Slovan (***) in het centrum van de stad Pilsen open laten staan alvorens te gaan slapen. Toen ze enkele uren later opnieuw wakker werden, bleken er wat ongewenste gasten bijgekomen te zijn. Hun kamer zat vol met vleermuizen. 267 sopraanvleermuizen om precies te zijn: 256 nog levende en 11 dode exemplaren.

Omdat ze ook de deur van hun slaapkamer open hadden laten staan, zaten de dieren verspreid over hun hele verblijf. In de gordijnen, op de plafonds, op de muren… De vleermuizen zaten overal.

Het koppel moest wel toegeven dat het hun eigen fout was. Bij hun aankomst in het hotel hadden ze een folder gekregen waarin in meerdere talen uitgelegd stond dat de gasten de ruiten in deze periode van het jaar gesloten moeten houden - net omwille van het risico op een vleermuisinvasie. “Zolang het warme weer hier aanhoudt, moet je rekening houden met ongewenst bezoek”, zegt Karel Makoň van het lokale dierenopvangcentrum. Medewerkers van de opvang kwamen de gevleugelde zoogdieren uiteindelijk weghalen. “De gasten worden daarover geïnformeerd, maar blijkbaar luistert niet iedereen.”

De stad Pilsen ligt te midden van trekroutes van de vleermuizen, wat het een natuurlijke stopplaats voor de dieren maakt. Zeker in de maanden augustus en september. “Zodra het wat kouder wordt, reizen ze verder en is het risico weg”, aldus Makoň.

© Dierenopvangcentrum Pilsen

© Dierenopvangcentrum Pilsen

© Dierenopvangcentrum Pilsen

© Dierenopvangcentrum Pilsen

© Dierenopvangcentrum Pilsen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer