Primoz Roglic knalt op indrukwekkende wijze Tadej Pogacar uit het wiel en wint voor derde keer de Giro dell’Emilia

Primoz Roglic heeft voor de derde keer in zijn carrière de Italiaanse heuvelklassieker de Giro dell’Emilia gewonnen. Een indrukwekkend elitegroepje reed naar de laatste keer de prachtige San Luca-klim, waar Roglic op indrukwekkende wijze Tadej Pogacar uit het wiel reed.

Maxime Caeyman

De Giro dell’Emilia mag dan wel geen WorldTour-wedstrijd zijn, er stonden toch heel wat grote namen aan de start van deze Italiaanse herfstklassieker. UAE Team Emirates bracht met Tadej Pogacar, Juan Ayuso en Adam Yates een ijzersterke drietand aan de start van de heuvelklassieker, bij Jumbo-Visma was tweevoudig winnaar Primoz Roglic het speerpunt. De Sloveen zorgde voor de start al voor het nieuws van de dag toen hij bekendmaakte dat hij Jumbo-Visma na dit seizoen zou verlaten. Het was trouwens pas de eerste keer sinds de Tour de France van 2022 dat Pogacar en Roglic elkaar tegenkwamen in koers. Toch opvallend! Ook Aleksandr Vlasov, Enric Mas en Tiesj Benoot waren van de partij.

LEES OOK. “Ik kan met zekerheid zeggen dat ik het team zal verlaten”: Primoz Roglic bevestigt vertrek bij Jumbo-Visma

Toen de zeven vroege vluchters op veertig kilometer van de aankomst gegrepen werden, kon de finale echt beginnen. Chris Harper van Jayco AlUla trok samen met Quentin Pacher ten aanval, maar de Fransman van Groupama-FDJ moest zijn medevluchter al snel laten gaan. Giovanni Aleotti probeerde de sprong te maken naar Harper, maar zag zijn plan in duigen vallen door een lekke band.

Indrukwekkend elitegroepje trekt richting slotklim

In de groep der favorieten nam UAE Team Emirates het heft in handen. Harper was niet opgewassen tegen de mannen van Pogacar, tien renners gingen de laatste plaatselijke ronde van tien kilometer in. En dat waren niet de minste: Pogacar had Adam Yates in steun, ook Roglic, Mas, Vlasov, Richard Carapaz, Giulio Ciccone, Adam Yates, Michael Woods en Warren Barguil waren van de partij. Benoot moest net voor het ingaan van de laatste ronde lossen.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De laatste keer de San Luca-klim (2,1 kilometer aan 10,8 procent) zou zoals verwacht beslissen over winst. Bij UAE Team Emirates was het duidelijk wie de kopman was: Yates nam de aanloop naar de slotklim voor zijn rekening, Pogacar wilde koste wat het kost voor het eerst in zijn carrière de Giro dell’Emilia winnen.

Pogacar opende op een kilometer van de aankomst de debatten. Carapaz reageerde fluks, ook Roglic beet zich vast in het wiel van de Sloveen. Toen Pogacar even inhield, kwamen ook Mas en Vlasov terug aansluiten. Iedereen keek naar elkaar, waardoor op vijfhonderd meter van de meet ook Simon Yates en Woods terugkwamen. Roglic ging als eerste aan, van heel ver, maar Pogacar had geen enkel verhaal tegen de explosie van zijn landgenoot, die voor de derde keer deze wedstrijd weet te winnen. Simon Yates werd derde.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Primoz Roglic: “Ik hou echt van die San Luca-klim”

“Mooi hé”, zo reageert Roglic in zijn gekende stijl op zijn overwinning.” “Het is een iconische wedstrijd, met die San Luca- klim. Ik hou echt van die klim. Het is altijd geweldig om het te kunnen afmaken. Het was uiteraard heel zwaar. Maar ik ging ervoor en had duidelijk de benen.- Of ik deze zege aan iemand wil opdragen? Aan mijn familie. Ze steunen me altijd. In goede tijden, maar vooral in de slechte tijden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen