Voorlopig nog geen herfst, het blijft terrasjesweer: “We maken zowat de perfecte storm mee”

Na de warmste september ooit lijkt ook oktober met hogere temperaturen dan normaal van start te gaan. Geen toestanden zoals in Frankrijk, waar het de komende dagen tot 35 graden kan worden, maar toch lijkt ook hier het terrasjesweer nog niet meteen voorbij.

mtm

September is het nieuwe juni, schreven we twee weken geleden nog op gezag van weerman Frank Deboosere. Hij kreeg - uiteraard - gelijk. Zowel bij ons als in onze buurlanden was september 2023 de warmste ooit, met de allereerste hittegolf sinds het begin van de metingen in 1833 als pronkstuk.

Maar oktober is nog altijd een echte herfstmaand, toch? De tijd van vallende blaadjes, regenachtig weer en een jas om te gaan wandelen. Toch?

LEES OOK. Warmste september ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland (en hoogstwaarschijnlijk ook in België)

Nietes dus. Voorlopig toch niet. Zowel bij ons als in onze buurlanden zal het de komende dagen nog warmer zijn dan normaal. In bepaalde delen van Frankrijk verwachten ze voor zondag en maandag zelfs temperatuurpieken tot 35 graden én meer. “Maandag wordt mogelijk de warmste oktoberdag ooit gemeten”, aldus weerdienst Météo France. Een record dat nu nog op respectievelijk 35 graden (Ajaccio, op het eiland Corsica) en Dax (34,7 graden, continentaal Frankrijk) staat. “Vooral in het zuidwesten zullen we temperatuurafwijkingen boven de 10 graden meemaken, dat is enorm. Als we ditzelfde fenomeen in de zomer zouden meemaken, zou het kwik makkelijk boven de 40 graden stijgen.”

Nieuwe hittepiek?

Wie denkt dat het daarna ophoudt, is (allicht) opnieuw mis. Volgens Météo France wordt ook in het weekend van 7 en 8 oktober een nieuwe hittepiek verwacht, met temperaturen die opnieuw vlot boven de 30 graden zullen gaan.

Bij ons zal het zo’n vaart niet lopen, maar ook hier liggen er nog enkele dagen (en mogelijk nog een extra weekend) nazomer in het verschiet. Zowel zondag als maandag voorspelt het KMI maxima van 24 à 25 graden. Dinsdag krijgen we dan even een regenzone over ons, maar ook dan krijgen we nog 20 graden en erna wordt het opnieuw rustiger.

LEES OOK. Een stralende start van de herfst: hoe uitzonderlijk is het? En wat betekent het voor mens en natuur? 

Voor volgend weekend spreken de weermodellen elkaar voorlopig wat tegen. “Het Amerikaanse model wijst op een herfstachtig scenario, met regen en lagere temperaturen”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux. “Het Europese model voorspelt echter het omgekeerde: met een nieuwe opstoot van warme lucht en dus mogelijk opnieuw terrasjesweer.”

De verklaring voor die toch wel uitzonderlijke warmte? Een hogedrukgebied dat vanuit Spanje richting Frankrijk opschuift. “Een samenspel van lage druk op de Atlantische Oceaan en hoge druk vanuit Noord-Afrika”, aldus Roose. “We maken nu zowat de perfecte storm mee dankzij ex-orkanen.”

Dat zijn orkanen die ontstaan zijn boven Afrika, aanvankelijk naar Noord-Amerika willen, maar daar niet in slagen en - via de straalstroom - terugkeren naar Europa. “Aan hun voorzijde gaan ze altijd gepaard met een opstuw van zeer warme lucht.”

15 oktober

Wanneer het dan wel écht herfst wordt? Voorlopig niet te voorspellen, maar feit is wel dat het vanaf 15 oktober doorgaans veel moeilijker wordt om nog temperaturen van 25 graden te halen. “We gaan dan richting november, de zon verliest aan kracht, het aantal uren zonneschijn neemt af… Logisch dat de echte hoge temperaturen vanaf dan niet meer lukken”, besluit Roose.

PODCAST DE INSIDER. Frank Deboosere over de hete herfst: “De eerste storm zou wel eens veel schade kunnen aanrichten”

De voorspelling voor de komende dagen

Het is zaterdagnamiddag vrij zonnig, met wat hoge wolkensluiers en enkele stapelwolken. In het westen van het land verschijnen wat meer middelhoge wolkenvelden. De maxima liggen tussen 15 of 16 graden in de Hoge Venen en 19 of 20 graden in Laag-België, voorspelt het KMI.

’s Avonds klaart het uit. Tijdens de nacht verschijnen er vanaf het westen enkele hoge wolkenvelden. Vooral in de Ardense valleien kan er hier of daar een mistbank ontstaan. De minima liggen tussen 6 en 13 graden.

Zondag wordt een mooie, zonnige dag met hooguit wat sluierbewolking. De maxima liggen tussen 19 graden op de Ardense hoogten en 24 graden in het centrum. De hemel is ’s avonds zo goed als helder. ’s Nachts schuiven er geleidelijk meer hoge wolkenvelden over het land vanaf het westen. Minima tussen 7 en 15 graden.

Ook maandag is het warm, met maxima tot 25 graden. De zon wordt vaak gesluierd door hoge wolkenvelden. Dinsdag trekt een regenzone over het land. Die gaat gepaard met meer wind en temperaturen tot 20 graden. Vanaf woensdag wordt het opnieuw rustig en meestal droog bij maxima net onder de 20 graden in het centrum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER