Moet je kleuter niets weten van groenten? Met deze tips kan je ze toch overtuigen

(Themabeeld) Heeft jouw kleuter ook wat extra aanmoediging nodig?© Walter Saenen

Er is nog werk aan de (groente)winkel. Zowel in de brooddozen van de kinderen, als op hun school. Enkele tips.

* Stel de brooddoos samen in het bijzijn van je kind, tipt Kind en Gezin. Dat vergroot de betrokkenheid, en zo kan je er meteen uitleggen welke groente erin gaat en waarom. Een bonte mix verhoogt de aantrekkelijkheid van de brooddoos. Dat kan ook met boterhammen in vormpjes gesneden, zoals een driehoek of een ster, of zelfs met een kleurig servetje.

LEES OOK. Wat schaft de pot? Wij keken mee in de brooddoos van onze ‘Generatie 2020’

* Maar, nuanceert voedings- en gedragsexperte Jolien Plaete bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, het is begrijpelijk dat ouders niet altijd veel tijd hebben, en een brooddoos hoeft ook niet altijd een kunstwerk te zijn. “Het kan ook simpel, met kleine groentjes als kerstomaatjes of radijsjes.” Sommige supermarkten hebben er een speciaal assortiment van. Klein maar fijn, dus.

* “Door eens een groentespread op een boterham te smeren, krijg je de groenten al óp de boterham”, tipt Plaete nog. Met gegrilde groenten krijg je ook vlot 50 gram gezond op een boterham, dat is al een hap uit de aanbevolen dagelijkse groenteportie (300 gram).

* “Soms zeggen we dat je een jong kind moet leren eten zoals je het leert fietsen”, aldus Plaete. Beginnen met de basis kan door kinderen onbewerkt voedsel (zonder additieven of toegevoegde suikers) te leren eten, zoals witte melk in plaats van chocomelk, en een appel in plaats van appelsap. “Van nature neigt een driejarige veelal naar zoete of romige smaken, daarom is het belangrijk om hen ook de andere smaken bij te brengen.” En ja hoor, er bestaan ook groenten die naar zoet neigen, zoals paprika of pastinaak.

* Om groente extra aantrekkelijk te maken, kan je doen wat Kind en Gezin ook adviseert voor fruit: aparte stukjes op een spiesje spitsen, zodat het iets heeft van een brochette uit de frituur.

* Een wekelijkse gewoonte als ‘restjesdag’ kan je kind laten wennen aan het idee dat (groente)overschot van de avond voordien zo de brooddoos in kan, en nog kan smaken ook.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen