Kevin McCarthy, de leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is na afloop van de stemming tevreden.
AFP or licensors

Shutdown in de VS mogelijk van de baan: Huis van Afgevaardigden keurt noodmaatregel goed, Senaat moet nog akkoord gaan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een noodbegroting goedgekeurd. Als nu ook de Senaat groen licht geeft, is een shutdown afgewend.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden steunden het Republikeinse wetsvoorstel. "Een verrassend onverwachtse ommekeer", noemt VS-correspondent Björn Soenens het. Het gaat om een voorstel van Kevin McCarthy, de leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. "Het was voor hem de enige optie om een shutdown te vermijden."

Hulp voor Oekraïne, dat wordt aangevallen door Rusland, is niet opgenomen in het ontwerp.

Wat houdt dat eigenlijk in, een "government shutdown"?

Een "government shutdown" betekent in essentie dat de federale overheid op slot gaat. Het geld is op, dus komen de overheidsinstellingen stil te liggen. En dat heeft verregaande gevolgen, legt Soenens uit.

"Het personeel van de federale overheid krijgt tijdens een "shutdown" geen loon zolang de situatie niet is opgelost. Het gaat daarbij over ambtenaren, maar evengoed over soldaten en luchtverkeerleiders. Ook nationale parken, musea en andere federale instellingen moeten de deuren sluiten."

Ook voor de Amerikaanse economie is een "shutdown" een ramp. Volgens investeringsbank Goldman Sachs neemt de economische groei elke week met 0,2 procent af zolang de overheid geen begroting bereikt. 

"De langste "shutdown" in de Amerikaanse geschiedenis vond plaats onder het beleid van Donald Trump", vertelt Soenens. "Toen wilde Trump de overheid niet heropenen zolang hij geen extra geld kreeg voor zijn muur op de grens met Mexico." De Democraten hielden echter voet bij stuk. "Uiteindelijk bleef de "shutdown" 35 dagen duren, zonder dat Trump zijn extra muurbudget kreeg."

Brandalarm

In aanloop naar de stemming zou Jamaal Bowman, een lid van het Huis van Afgevaardigden van de Democraten, het brandalarm hebben doen afgaan. Volgens zijn stafchef was het een "ongeluk", al willen de Republikeinen een onderzoek instellen.

Zij zijn van mening dat Bowman het brandalarm liet afgaan om de stemming te vertragen. De Democraten hadden eerder namelijk aangegeven niet genoeg tijd te hebben gehad om de noodbegroting na te kijken. "Dit zal niet onbestraft blijven. Dit is een blamage, "stelde Kevin McCarthy, de Republikeinse voorzitter van het Huis.

Senaat

Het is nu aan de Senaat, waar de Democraten van president Joe Biden de meerderheid hebben, om zich over de tekst te buigen. Veel tijd hebben ze niet, want als er voor middernacht lokale tijd (6 uur morgenochtend in België) geen akkoord is, gaat het land alsnog op slot.

Als de noodbegroting wordt goedgekeurd, krijgen het Congres en de regering 45 dagen extra de tijd om het eens te worden over een nieuwe begroting.

Meest gelezen