© Gamma-Rapho via Getty Images

Hitte en droogte in Amazonegebied fataal voor meer dan 100 zoetwaterdolfijnen

In het Braziliaanse Amazonegebied zijn de voorbije week meer dan honderd dode zoetwaterdolfijnen aangetroffen in het Tefémeer, in het noordwesten van het land. De precieze doodsoorzaak wordt nog onderzocht, maar er wordt vanuit gegaan dat de hitte en de droogte die de regio momenteel treffen de dieren fataal geworden zijn.

gjs
Bron: BELGA

In veel rivieren in het Amazonegebied staat het debiet door de weersomstandigheden lager dan normaal. De impact van het droogteseizoen wordt nog verergerd door het klimaatfenomeen El Niño. De temperatuur in het Tefémeer klom onlangs nog naar 39 graden Celsius.

De zoetwaterdolfijnen staan al bloot aan de impact van waterkrachtcentrales, kwikvervuiling en andere menselijke invloeden, daar komt nu nog de klimaatverandering bovenop, zegt Mariana Paschoalini Frias van het WWF. “We moeten onmiddellijk beschermingsmaatregelen nemen, maar op lange termijn is er ook meer onderzoek nodig naar de invloed van de klimaatverandering en het teruglopen van het aantal waterrijke plaatsen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer