© REUTERS

Shutdown nipt vermeden? Amerikaans Huis keurt noodmaatregel goed, wachten op akkoord van Senaat

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden lijkt er enkele uren voor de deadline in geslaagd te zijn om een shutdown van de overheid te vermijden. Daarvoor werd een noodbegroting goedgekeurd, die hen 45 dagen tijd koopt. De Senaat moet nu nog groen licht geven.

gjs
Bron: Reuters

De shutdown leek onafwendbaar omdat de Republikeinen en de Democraten in het Huis van Afgevaardigden het maar niet eens werden over de overheidsbegroting. Zaterdag was de laatste dag van het fiscale jaar, en dus de laatste kans om een shutdown te voorkomen. Vooral de Republikeinen in het Huis lagen dwars.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden steunden dan ook met tegenzin het Republikeinse wetsvoorstel. Het gaat om een voorstel van Kevin McCarthy, de leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hulp voor Oekraïne, dat wordt aangevallen door Rusland, is niet opgenomen in het ontwerp.

Het is nu aan de Senaat, waar de Democraten van president Joe Biden de meerderheid hebben, om zich over de tekst te buigen. Veel tijd hebben ze niet, want als er voor middernacht geen akkoord is, belandt het land in een shutdown en kunnen allerlei overheidsdiensten geen geld meer uitgeven. Dat betekent dat ambtenaren dan niet meer betaald worden en openbare instellingen de deuren moeten sluiten.

Als de noodbegroting wordt goedgekeurd, krijgen het Congres en de regering 45 dagen extra de tijd om het eens te worden over een nieuwe begroting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer