Het Capitool, waar het Amerikaanse Parlement zetelt
AFP or licensors

"Shutdown" van de Amerikaanse overheid voor eventjes afgewend

In de Verenigde Staten heeft president Joe Biden zijn handtekening kunnen zetten onder een noodbegroting, nadat er een compromis was gevonden in het Amerikaanse parlement. Daarmee is een "shutdown" van de overheid voorlopig afgewend. Als er geen begrotingsakkoord was gekomen, dan zouden de overheidsdiensten in de VS stil zijn komen te liggen.

De twee kamers van het Amerikaanse Congres, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, stemden in met een noodfinancieringswet voor de komende 45 dagen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Een aantal uiterst conservatieve Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden weigerde namelijk de plannen voor het nieuwe jaar goed te keuren.

"De Republikeinen hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. In principe hadden ze geen enkele Democratische stem nodig. Maar eensgezindheid is ver te zoeken in die partij door een kleine groep radicaal-rechtse mensen die heel erg de Trump-lijn volgen. Zij blokkeren alles", legt onze correspondent Björn Soenens uit.

De (Republikeinse) voorzitter van het Huis van Afgevaardigden heeft de "noodrem" gebruikt en toenadering gezocht tot de Democraten om een noodbegroting goedgekeurd te krijgen, waardoor een shutdown op het nippertje vermeden werd.

Wat houdt dat eigenlijk in, een "government shutdown"?

Een "government shutdown" betekent in essentie dat de federale overheid op slot gaat. Het geld is op, dus komen de overheidsinstellingen stil te liggen. En dat heeft verregaande gevolgen, legt Soenens uit.

"Het personeel van de federale overheid krijgt tijdens een "shutdown" geen loon zolang de situatie niet is opgelost. Het gaat daarbij over ambtenaren, maar evengoed over soldaten en luchtverkeersleiders. Ook nationale parken, musea en andere federale instellingen moeten de deuren sluiten."

Ook voor de Amerikaanse economie is een "shutdown" een ramp. Volgens investeringsbank Goldman Sachs neemt de economische groei elke week met 0,2 procent af zolang de overheid geen begroting bereikt. 

"De langste "shutdown" in de Amerikaanse geschiedenis vond plaats onder het beleid van Donald Trump", vertelt Soenens. "Toen wilde Trump de overheid niet heropenen zolang hij geen extra geld kreeg voor zijn muur op de grens met Mexico." De Democraten hielden echter voet bij stuk. "Uiteindelijk bleef de "shutdown" 35 dagen duren, zonder dat Trump zijn extra muurbudget kreeg."

BEKIJK - "Men is tot aan het randje van de afgrond gegaan", Björn Soenens geeft duiding bij het compromis:

Videospeler inladen...

"Over anderhalve maand is crisis daar opnieuw"

De noodbegroting is een compromistekst. De oorspronkelijke begroting hakte onder meer stevig in in de sociale voorzieningen. Die zware besparingen zijn er nu uit gehaald. Maar in de goedgekeurde versie is nog steeds geen extra hulp voor Oekraïne opgenomen. Daar zal de komende weken verder over onderhandeld worden.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft al beloofd dat de Verenigde Staten Oekraïne niet zullen laten vallen. "Er is een gevoel van urgentie" om nieuwe financiering voor Oekraïne goed te keuren in de komende dagen en weken. "Kijk me aan, we krijgen dit voor elkaar."

"Het is een noodbegroting van 45 dagen. Over anderhalve maand is de crisis daar terug", voorspelt correspondent Soenens. En voor de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy is het mogelijk game over, denkt Soenens. "Hij heeft namelijk een begroting opgedrongen aan de opstandelingen in zijn partij. Het zou dus kunnen zijn dat ze zijn vel willen en hem tot ontslag willen dwingen."

In Amerikaanse media kondigde Matt Gaetz, partijgenoot van McCarthy en rechts-populistische stokebrand, alvast aan dat hij de intentie heeft McCarthy af te zetten. "In januari trof McCarthy een akkoord met de conservatieven in het Huis, dat hij sindsdien schaamteloos heeft geschonden", meent Gaetz. Daarnaast zegt hij ook vernomen te hebben dat McCarthy een "geheime deal met de Democraten over Oekraïne" gesloten heeft. "We moeten vooruit, met een nieuwe leider die we kunnen vertrouwen."

Brandalarm

In aanloop naar de stemming in het Congres zou Jamaal Bowman, een lid van het Huis van Afgevaardigden van de Democraten, het brandalarm hebben doen afgaan. Volgens zijn stafchef was het een ongeluk, al willen de Republikeinen een onderzoek instellen.

Zij zijn van mening dat Bowman het brandalarm liet afgaan om de stemming te vertragen. De Democraten hadden eerder namelijk aangegeven niet genoeg tijd te hebben gehad om de noodbegroting na te kijken. "Dit zal niet onbestraft blijven. Dit is een blamage, "stelde Kevin McCarthy, de Republikeinse voorzitter van het Huis.

BEKIJK - Brandalarm tijdens de stemming, Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy reageert:

Videospeler inladen...

Meest gelezen