Nadia Naji: “Vivaldi was groenste regering ooit, maar niet groen genoeg”

Groen-covoorzitster Nadia Naji.

Groen-covoorzitster Nadia Naji kijkt met gemengde gevoelens terug op het parcours dat de Vivaldi-regering gereden heeft, zo blijkt in een interview in ‘De zondag’. “We hadden meer willen realiseren”, zegt ze. Vivaldi is volgens haar de groenste regering ooit. “Maar ik geef toe: het was niet groen genoeg.”

mtm
Bron: BELGA

Op het veelbesproken Voka-debat van enkele weken geleden viel het op dat ook de voorzitters van de meerderheidspartijen geen heruitgave van de huidige regering willen. Zo ook Nadia Naji. “De vraag was: wil je nog eens vijf jaar exact hetzelfde? Dan zeg ik neen. En waarom? Omdat wij meer hadden willen realiseren. Plus est en nous.” Ook vond Naji de sfeer te negatief. “Er is te veel ruzie geweest.”

“Maar, en dat wil ik erbij zeggen: wij zijn fier op de dingen die we wél gerealiseerd hebben. Ik verwijs graag naar de energietransitie en de miljardeninvesteringen in de NMBS. Wij hebben, met de hefbomen die we zelf in handen hebben, gedaan wat we konden.”

Fiscale hervorming

Voor Naji is Vivaldi, dat nog iets meer dan acht maanden te gaan heeft voor de verkiezingen van 9 juni 2024, de groenste regering ooit. “Wij hebben meer gedaan voor het klimaat dan de vorige regeringen. Al was dat niet zo moeilijk. Maar ik geef toe: het was niet groen genoeg.”

Naji betreurt vooral het uitblijven van een fiscale hervorming. “Helaas zit er ook een destructieve partner aan tafel, waardoor we dit niet gerealiseerd krijgen”, wijst ze op MR. “Als wij in een volgende regering stappen, dan moet die nog groener zijn. Of die dan Vivaldi of Beyoncé heet, dat doet er veel minder toe.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen