Koppel dat meer dan 100 gasten verloor bij brand tijdens huwelijksfeest, voelt zich “dood vanbinnen”

Het Iraakse koppel op wiens huwelijksfeest meer dan honderd gasten om het leven kwamen, heeft voor het eerst gereageerd. “We zitten hier levend voor je”, verklaarden ze aan een journalist. “Maar vanbinnen zijn we dood.”

mtm
Bron: Sky News

Op het huwelijksfeest, dat plaatsvond in de Noord-Iraakse stad Hamdaniya (ook Qaraqosh genoemd), waren dinsdag ongeveer 900 gasten aanwezig. Rond 22.45 uur brak er echter brand uit in de feestzaal, waarbij de vlammen zich razendsnel verspreidden en al gauw delen van het plafond naar beneden kwamen.

Uiteindelijk zouden minstens 100 gasten om het leven komen en 150 anderen gewond raken. Hoewel eerst gemeld werd dat ook de bruid en bruidegom tot de dodelijke slachtoffers behoorden, overleefden zij de vuurzee wel. Ze hebben nu voor het eerst gereageerd op wat er gebeurd is.

LEES OOK. Zeker 114 doden bij brand tijdens huwelijksfeest in Irak: beelden tonen hoe drama zich volstrekt terwijl bruidspaar op dansvloer staat

“Dit is onze geboorteplaats”, getuigt bruidegom Revan (27). “Maar we kunnen hier nu niet meer blijven wonen. We wilden hier gelukkig worden samen, maar dat kan nu niet meer. We kunnen niets anders doen dan vertrekken. We zitten hier misschien levend voor je, maar vanbinnen zijn we dood.”

Revan verloor vijftien familieleden in de brand, zijn bruid Haneen (18) ook tien, onder wie haar moeder en broer. Haar vader verkeert nog altijd in kritieke toestand. “Ze kan nog altijd niet praten”, aldus Revan.

“Kortsluiting”

Aanvankelijk werd gemeld dat vuurwerk, afgestoken voor de openingsdans van het kersverse echtpaar, de brand veroorzaakt zou hebben, maar Revan ontkent dat. “Het kan een kortsluiting geweest zijn, ik weet het niet, maar de brand begon in het plafond. We voelden onmiddellijk de hitte. Toen ik naar boven keek, zag ik het plafond - dat helemaal uit nylon bestond - smelten. Het duurde maar enkele seconden.”

Revan verklaart dat hij meteen zijn vrouw hielp, die niet weg kon rennen in haar trouwjurk. “Ik pakte haar vast en sleepte haar mee”, zegt hij. “Ik bleef haar maar voortslepen en probeerde haar de keuken in te krijgen.”

Volgens de bruidegom was er in de grote feestzaal maar één brandblusser aanwezig. “En die werkte niet”, zo getuigt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER