Archieffoto van Grant Shapps (links) en Rishi Sunak (rechts).
AFP or licensors

Britse premier Sunak corrigeert zijn minister van Defensie: "We zijn niet van plan om militairen naar Oekraïne te sturen"

De Britse regering is voorlopig niet van plan om militairen naar Oekraïne te sturen om opleidingen te geven. Dat zegt premier Rishi Sunak. Hij corrigeert daarmee eerdere uitspraken van zijn minister van Defensie. Grant Shapps beweerde in een gesprek met de krant The Telegraph dat hij eraan dacht om Britse troepen ter plaatse te sturen.

In een interview met de Sunday Telegraph zei Grant Shapps, sinds een maand de Britse minister van Defensie, dat hij Britse militairen voor opleidingen naar Oekraïne wil sturen. Hij zei daarbij vooral aan het westen van het land te denken, dat grotendeels gespaard blijft van de Russische invasie. Er worden al langer Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk en elders opgeleid.

"Wat de minister bedoelde, was dat het goed mogelijk is dat we in de toekomst een deel van die opleiding in Oekraïne gaan doen", zei Sunak aan journalisten bij de start van het congres van zijn partij in Manchester. "Maar da's iets voor de lange termijn, niet voor hier en nu. Er zijn geen Britse soldaten die gestuurd zullen worden om in het huidige conflict te vechten."

Londen en de andere bondgenoten van Oekraïne hebben tot nu altijd geweigerd om eigen militairen naar Oekraïne te sturen, om zo het risico op een rechtstreeks conflict met Rusland te vermijden.

Doelwit

Na Shapps' uitspraken liet de Russische oud-president en oud-premier Dmitri Medvedev al weten dat Britse soldaten die Oekraïners in Oekraïne trainen een rechtmatig doelwit zouden zijn voor Russische troepen.

Meest gelezen