© ROBtv

Jasper Stuyven is Europees gravelkampioen na ware demonstratie voor eigen volk: “Pijnlijk lang gewacht op nieuwe zege”

Een ontketende Jasper Stuyven (Lidl-Trek) heeft zondagnamiddag de gravelwedstrijd in Oud-Heverlee gewonnen die tevens dienstdoet als EK en BK gravel. Zijn eerste zege in meer dan twee jaar tijd. “Dit doet heel veel deugd”, genoot hij volop.

Wim Conings

Het peloton was al vroeg een paar hele en halve favorieten armer geraakt. Thibau Nys (Baloise Trek-Lions) had vroegtijdig moeten opgeven na een valpartij, Greg Van Avermaet (AG2R-Citroën) werd uitgeschakeld door een platte band.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

45 kilometer voor het einde zag de 25-jarige Alex Colman van Sport Vlaanderen-Baloise zijn moment gekomen door uit een omvangrijke kopgroep weg te rijden. Na twintig kilometer alleen voorop vond Stuyven het echter welletjes geweest. Hij reed met zoveel geweld weg dat niemand kon volgen en walste op en over Colman. Op vertrouwd terrein bleef de Leuvenaar zijn voorsprong maar uitbreiden. Zelfs een lekke band kon hem niet stoppen - opgever Thibau Nys stond met plezier zijn wiel af.

In de strijd om plek twee sprintte Tim Merlier op 1 minuut en 21 seconden nog naar het zilver. Paul Voss werd derde, Gianni en Florian Vermeersch vervolledigden de top vijf.

“Pijnlijk lang gewacht op nieuwe zege”

Na Milaan-Sanremo begin 2021 had Stuyven geen koers meer gewonnen. “Het was pijnlijk lang wachten. Niet altijd even leuk. En het heeft ook wel wat frustratie meegebracht”, gaf Stuyven na de periode van droogte toe. Zijn euforie op de streep sprak boekdelen. “Dit is een mooie overwinning en een mooie titel, in eigen streek. Dit doet heel veel deugd.”

© Vel

Leuvenaar Stuyven reed in eigen streek solo naar de zege, ondanks een lekke band eerder in de wedstrijd. “Ik voelde me goed van bij de start, al was ik technisch niet bij de betere renners. Het was een van die dagen waarop ik kon blijven duwen. Ik begon te voelen dat er in de kopgroep naar elkaar gekeken werd, en dat er enkele vermoeide benen bij zaten. Ik vond een goed moment om aan te gaan, bleef gaan, en maakte er een mooie solo van.”

© BELGA

Volgende week wordt in het Italiaanse Veneto het wereldkampioenschap gravel afgewerkt, maar daarvoor is Stuyven voorlopig niet voorzien: dezelfde dag is er Parijs-Tours, een Franse eendagskoers. “De ploeg verwacht me in Parijs-Tours, maar je weet nooit wat er in een week kan gebeuren. Misschien kunnen we dat morgen nog eens bekijken.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer