Herman Brusselmans stopt na 55 jaar met roken: “Of ik het zie zitten? Nee, maar ik zie wel de noodzaak”

Zijn wilde haren was hij al (letterlijk) kwijt, en nu zet Herman Brusselmans (65) een volgende grote stap: de schrijver stopt met roken. Of dat probeert de kersverse vader toch, door mee te doen aan ‘Stoptober’, een jaarlijkse actie in Nederland.

Dennis Van Goethem

Zaterdag stak Herman Brusselmans zijn laatste sigaret op. Dat deed hij in Olympisch Stadion van Amsterdam, samen met 15.000 andere rokers die voor minstens 28 dagen tabak afzweren. Doel van de actie Stoptober is om mensen aan te zetten om een maand niet te roken. Uit onderzoek blijkt dat je dan al de positieve effecten merkt en dat je daarna vijf keer meer kans hebt om vol te houden. Ongeveer de helft van de deelnemers aan de Stoptober-campagne zweert na afloop de sigaret af. Ook Maxime Meiland, bekend van Chateau Meiland, en Gerard Joling doen mee met de actie.

LEES OOK. Na meer dan 35 jaar heeft Herman Brusselmans (65) nu kort haar: “Het was zo dood als een pier”

“Ik heb momenteel al 24 uur niet meer gerookt, en het is vreselijk”, zegt hij. “Ik zit de hele tijd aan sigaretten te denken. Ik rookte al 55 jaar, da’s bijna een mensenleven. Dan weet je dat het geen fluitje van een cent wordt om te stoppen. Ik heb het al duizend keer geprobeerd. Maar nu wil ik het echt.”

Deze keer heeft Brusselmans de best mogelijke stimulans. Hij wil dat zijn acht maanden oude zoon Roman opgroeit zonder een rokende vader. “Want zo is het bij mij gegaan als kind. Na de geboorte van Roman in februari was ik al gestopt met binnenshuis te roken, waardoor ik met de helft ben verminderd. Maar ik had Lena (zijn partner, red.) beloofd om volledig te stoppen. Bij deze.”

Twee pakjes per dag

“Een voordeel is dat ik het in de media verkondig, dus ik kan het me niet permitteren om straks nog een sigaret op te steken op straat”, zegt Brusselmans. “En als ambassadeur van Stoptober ga ik ook niet zomaar zeggen: Kus mijn kloten. De organisatie zorgt ervoor dat je toegang hebt tot een mental coach en longartsen. Dat helpt. Ik heb ook al een zuigtablet geprobeerd – redelijk vies – en kauwgom. Met nicotinepleisters wil ik nog wachten. Ik gebruik liefst zo min mogelijk van die dingen.”

Jarenlang rookte Brusselmans twee pakjes per dag. Eerder getuigde hij al over de gevolgen, zoals impotentie en verstopte aders. “Maar verder had ik weinig last van het roken. Mijn fysiek is niet de beste van de wereld, neen, maar ik voelde me nooit slecht. En onlangs liet ik mijn longen, darmen en maag onderzoeken: alles oké.”

“Dat is enerzijds goed, maar ook slecht nieuws. Want dan denk je: Ik paf gewoon verder. Dat idee moet je verbannen. En je mag niet liegen tegen jezelf. Als je zegt dat je maar vijf sigaretten gaat roken, dan worden het er gemakkelijk zes. Nee, je moet eraf blijven en doorbijten. En niet denken dat roken de stress wegneemt. Want het is net het verlangen naar een sigaret dat je stress oplevert.”

Komende weken houdt Brusselmans, die net zijn nieuwe boek Het huwelijk van Jan & Sofie uitbracht, een dagboek bij over zijn poging. “Want schrijven helpt me altijd. Of ik het zie zitten? Niet echt, eerlijk gezegd. Maar ik zie wel de noodzaak. Nu ik dat gemis naar een sigaret voel, besef ik hoe hard ik verslaafd ben. Ik hoop dat dat na een tijd mindert.”

LEES OOK. Herman Brusselmans openhartig over seksleven en relatie: “Lena en ik zeiden al honderd keer tegen mekaar: ‘we stoppen ermee’”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER