Een ‘Death Star’ van 2,3 miljard dollar: dit is de Sphere in Las Vegas, waar U2 z’n nieuwe concertreeks speelt

Het lijkt meer op de Death Star uit ‘Star wars’ dan op een concerthal. Hoe dan ook is de Sphere in Las Vegas, waar U2 nog tot half december optreedt, een huzarenstuk. En net als het complex zelf doen ook de cijfers erachter duizelen.

Dennis Van Goethem

Vier jaar duurde het voor de nieuwe parel van Las Vegas de deuren kon openen. In 2019 begon hetzelfde bedrijf achter het iconische Madison Square Garden in New York aan de bouw van de Sphere: een bolvormige concertzaal met 18.600 zitplaatsen en een lichtmuur van 54.000 vierkante meter aan de buitenkant. De kostprijs werd eerst op 1,2 miljard dollar geraamd, maar liep op tot 2,3 miljard. Daarmee is het de duurste zaal in Las Vegas – waar ze nochtans niet vies zijn van megalomane bouwprojecten.

(lees verder onder de foto)

© Anadolu Agency via Getty Images

Dat vertaalt zich ook in hoge ticketprijzen. U2 mocht de zaal het voorbije weekend inwijden en speelt er nog tot midden december twintig concerten rond hun album Achtung baby. Kaartjes kosten tussen 400 en 1.450 dollar. Door het Amerikaanse systeem met ‘dynamische prijzen’ loopt dat voor sommige shows zelfs op tot 6.000 dollar.

In ruil krijgen fans niet enkel een twee uur durende show van Bono en co., maar ook een rist technische hoogstandjes. Met een oppervlakte van 81.300 vierkante meter is de Sphere het grootste bolvormige gebouw op aarde. De volledige binnenkant is bekleed met een led-scherm van 15.000 vierkante meter – ook een wereldrecord – en telt liefst 1,2 miljoen lichten die 256 miljoen kleuren tevoorschijn kunnen toveren.

Voor optimale klank zijn er 167.000 speakers geïnstalleerd. En naast het geluid, dat zelfs uit de vloer komt, worden geur en wind gebruikt voor een complete 4D-beleving. Wie zich dan nog verveelt, heeft toegang tot de hoge internetsnelheid die aan elke zitplaats is gelinkt.

(lees verder onder de foto)

© Getty Images for Live Nation

Bij de opening van de Sphere zaten onder meer Paul McCartney, Dr. Dre, Breaking bad-sterren Bryan Cranston en Aaron Paul, Dakota Fanning, Diplo, Elizabeth Banks, Jon Hamm en ex-tennisspeelster Maria Sharapova in de zaal. Bedoeling is om elk jaar vier tot zes wereldacts te boeken voor een concertreeks in de Sphere. De volgende in rij zou Harry Styles zijn, volgens bronnen in ruil voor een slordige 50 miljoen dollar.

De Sphere in Las Vegas, om van te duizelen

  • Prijskaartje: 2,3 miljard dollar
  • 112 meter hoog
  • 157 meter breed
  • 18.600 zitplaatsen
  • 69.000 vierkante meter aan led-schermen (binnen- en buitenkant)
  • 1,2 miljoen led-lichten
  • 256 miljoen kleuren
  • 167.000 speakers
  • 3.000 vaste medewerkers

© Getty Images via AFP

© Evan Agostini/Invision/AP

‘Breaking bad’-sterren Aaron Paul (links) en Bryan Cranston op de U2-première.© Getty Images via AFP

Jon Hamm en echtgenote Anna Osceola.© AFP

Dakota Fanning.© AP

Maria Sharapova.© AP

Josh Duhamel.© AFP

Diplo.© AFP

Elizabeth Banks.© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer