© Joren De Weerdt

Reuzenhuwelijk lokt massa volk naar Nijlens Kerkplein: “Receptie op kosten van het nieuwe echtpaar”

Nijlen -

Het grote reuzenhuwelijk lokte zondag een massa volk naar het Kerkplein. Daar keken ze hoe de reuzenstoet aankwam en Here Nilus en Vrouwe Kessela in het huwelijk traden. In totaal gingen er meer dan tien reuzen mee in de stoet, want gemeenten zoals Lier, Blankenberge en Beveren hadden hun reuzen uitgezonden. Het publiek kon het spektakel wel smaken, zeker de inhuldiging van het huwelijk door burgemeester Paul Verbeeck ontlokte heel wat applaus.

Gino Van Looy

De reuzen lokten heel wat volk naar het Kerkplein.© Joren De Weerdt

De vier reuzen Here Nilus, Vrouwe Kessela, jonkvrouwe Bevela en adoptiekind Hoeberke kwamen vanuit de vier windrichtingen met muzikale omlijsting afgezakt naar het Kerkplein. Een van de medewerkers aan het reuzenhuwelijk is Lieven Cambré. “We vonden dat er meer moest gebeuren met de reuzen die stof lagen te vergaren in het magazijn”, zegt Lieven. “Daarom hebben we het Reuzengezelschap opgericht. Nijlen heeft vier reuzen. Drie ervan zijn in 1977 gemaakt, de vierde, Hoeberke, werd in 1990 geschonken door onze zustergemeente Voeren. We hebben de reuzen opgelapt, de armen, de handen, het hoofd en het haar hersteld en hebben er dan een verhaal rond verweven van een huwelijk, want ze waren nog niet getrouwd. Om er een groot feest van te maken, hebben we een oproep geplaatst met de vraag of er reuzen van andere gemeenten wilden meestappen en daar is toch een elftal reuzen op ingegaan. We zouden ook graag hebben dan de reuzen nu meer gaan buitenkomen.”

Here Nilus net voor zijn huwelijk.© Joren De Weerdt

Groot volksfeest

Burgemeester Paul Verbeeck was blij met de grote opkomst voor het meest merkwaardige huwelijk dat hij al afgesloten heeft. “Ik ben heel blij dat het Kerkplein volgelopen is, zoveel volk hadden we niet verwacht. Het is een groot volksfeest en een huwelijk dat ik niet snel zal vergeten. Ook het bestuur van onze zustergemeente is met een grote delegatie en muziekkapel naar hier afgezakt, dat was een prettig weerzien. En nu mogen alle inwoners naar de receptie komen voor een drankje op kosten van het echtpaar.” (lacht)

Het werd een echt volksfeest© Joren De Weerdt

Ayke Gubbels was speciaal uit Wilrijk afgezakt naar het Kerkplein. “Ik ben hier naar school geweest, maar van de reuzen had ik nog nooit gehoord. Ik vind dit wel een mooi spektakel, zeker op een zonnige dag als deze. Ik ben ook in Antwerpen naar de reuzen gaan kijken, dus ja, ik ben misschien wel een liefhebber. (lacht) Maar ik vind het vooral plezant dat dit een volksfeest is waar veel mensen op afkomen.”

De Wilrijkse Ayke vindt het volksfeest de moeite.© givl

Reuzenjagers

En de toeschouwers komen werkelijk van overal. Christian komt uit Brussel, zijn kameraad Tristan uit Ath. “Wij zijn echte reuzenjagers”, zegt Christian. “Ik ben zelf drager geweest in de stoet in Brussel en sindsdien ben ik erdoor gefascineerd. Ik ben wekelijks op pad om reuzenstoeten te fotograferen, ondertussen heb ik al meer dan 2.500 verschillende reuzen vastgelegd. Ik publiceer die foto’s op een website zodat iedereen kan meegenieten.”

Tristan is nog straffer. “Ik heb al 4.000 reuzen vastgelegd op de gevoelige plaat, ik ga er zelfs voor tot in Amerika en Canada. In Barcelona heb ik de eerste Oekraïense reuzen gefotografeerd. Gisteren was ik nog op stoeten in Halle en Lanaken. Ik heb ook drie reuzen van de vernietiging gered en bewaar ze nu bij mij thuis in een speciale kamer. Soms haal ik ze tevoorschijn voor een school of expositie. Ath is een dorp van reuzenstoeten, daar komt mijn fascinatie waarschijnlijk van.”

De reuzenjagers Christian en Tristan.© givl

Onder andere Lier, Blankenberge en Beveren hadden hun reuzen uitgezonden.© Joren De Weerdt

De begeleiders van de Belleman.© Joren De Weerdt

De heks kon op veel bijval rekenen.© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Nijlen