Prijzen rusthuizen blijven maar stijgen: worden onze woonzorgcentra helemaal onbetaalbaar?

Een kamer in een Vlaams woon-zorgcentrum kost nu gemiddeld 2.167 euro per maand. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Departement Zorg, die Okra opvroeg. “Geef bewoners levenslang een vaste prijs.”

Koen Baumers

Betaal je minder dan 69 euro per dag voor een kamer in een woon-zorgcentrum? Dan zit je nog bij de goedkopere woon-zorgcentra, want de helft vraagt intussen meer dan dat. De gestegen prijzen stuwen de gemiddelde maandprijs naar 2.167 euro per maand.

Ouderenvereniging Okra vroeg bij het Departement Zorg van de Vlaamse overheid de recentste cijfers van alle 825 Vlaamse woon-zorgcentra op, waar in totaal zowat 85.000 mensen wonen. De prijzen lopen erg uiteen: van iets meer dan 1.200 euro per maand tot meer dan 5.100 euro per maand.

Duurder in commerciële

De prijzen in de publieke woon-zorgcentra, zoals bijvoorbeeld OCMW-rusthuizen, liggen het laagste. Daar kost een kamer gemiddeld 2.039 euro. In de commerciële centra is dat 2.274 euro. Bij de honderd woon-zorgcentra in handen van een vzw die in de praktijk tot een commerciële groep behoort, ligt de gemiddelde prijs het hoogst met 2.437 euro per maand.

Bij een cijferronde op basis van de cijfers van begin dit jaar kwam Okra al tot diezelfde conclusie, en die trend heeft zich verdergezet: woon-zorgcentra uit de publieke en de non-profitsector werden sindsdien 3,2 en 2,7 procent duurder, commerciële centra 4 procent. Dat extra geld gaat overigens niet noodzakelijk naar extra zorg: de commerciële centra hebben gemiddeld minder personeel in dienst dan de publieke.

Bij die maandbedragen zijn de soms verplichte kosten bovendien nog niet bijgerekend. “Gaande van manicure en kapper tot de huur van een tv of gebruik van het internet: dat kan allemaal apart aangerekend worden”, zegt Herman Fonck van Okra. “Zelfs als een bewoner op het kerstfeest een wafeltje eet in plaats van het taartje dat als dessert werd geserveerd, komt dat soms apart op de factuur. De overheid voert geen beleid rond die supplementen.”

Prijsgarantie

Het gemiddelde pensioen ligt een pak lager dan het gemiddelde maandbedrag. De recentste cijfers spreken over gemiddeld 1.255 euro per maand, ruim 1.000 euro lager. “Die pensioenen volgen bovendien de gezondheidsindex, terwijl de prijzen van woon-zorgcentra de sneller stijgende consumptie-index volgen”, zegt Fonck. “Daardoor wordt het gat alleen maar groter.”

Okra pleit ervoor om bewoners levenslang een vaste prijs te geven. “Een bewoner verblijft gemiddeld nog maar 1,5 jaar in een woon-zorgcentrum”, zegt Fonck. “Het mag dus niet onoverkomelijk zijn om iemand levenslang dezelfde prijs te garanderen. Het zou maken dat zij de financiële berekening kunnen maken en weten dat ze safe zitten.”

LEES OOK. De merkwaardige conclusie na een vergelijking van alle Vlaamse woon-zorgcentra: “Hoe duurder de kamer, hoe minder personeel”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen