Screenshot uit de campagnevideo "Laat je niet vangen door beleggingsfraude"

Belgische beleggers dit jaar al voor 11 miljoen euro opgelicht via internet

Steeds meer Belgische beleggers worden online opgelicht. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt dat er dit jaar al een kwart meer meldingen zijn binnengekomen dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal hebben oplichters al voor bijna 11 miljoen euro buitgemaakt via valse beleggingsplatformen. De FSMA lanceert daarom een grootschalige sensibiliseringscampagne. 

"De Belgen vinden steeds meer hun weg naar online-beleggingsplatformen. Toch raken ze in hun zoektocht weleens van het pad en komen ze zo in het vizier terecht van goed georganiseerde fraudeurs", waarschuwt de FSMA.

Sinds begin dit jaar zijn er al 1.403 meldingen over binnengekomen. Dat zijn er gemiddeld vijf per dag en een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

"De meldingen die bij de FSMA binnenlopen, geven aan dat de slachtoffers gemiddeld voor 17.314 euro zijn opgelicht. De schade is dus groot en maakt dat deze vorm van fraude bijzonder lucratief is voor oplichters."

In totaal hebben oplichters op die manier al 10,89 miljoen euro buitgemaakt sinds begin dit jaar. "Omdat heel wat fraude niet wordt gemeld, gaat het maar om het topje van de ijsberg, zegt woordvoerder Jim Lannoo van de FSMA. 

Veel Belgen denken nog steeds dat online-fraudeurs amateuristisch zijn en meteen door de mand vallen

"Opvallend is dat vele Belgen nog steeds denken dat online-fraudeurs doorgaans enkelingen zijn en dat hun pogingen vaak zo amateuristisch zijn dat ze meteen door de mand vallen."

"Toch is duidelijk dat het steeds vaker om goed georganiseerde bendes gaat, die zich als een firma gedragen, met callcenter, grafisch expert, leidinggevende... Vaak zijn ze ook internationaal actief. Er is nood aan duidelijke en goede informatie om de Belgische beleggers ervoor te behoeden in de handen van zulke organisaties te vallen."

BEKIJK - De campagnevideo van Wikifin en FSMA waarin de "CEO" van een bende oplichters zijn methode uit de doeken doet:

Ook twintigers en dertigers trappen in de val

De FSMA lanceert daarom een grootschalige sensibiliseringscampagne die gericht is op alle leeftijden. "Vooral Belgen tussen 40 en 70 jaar worden het slachtoffer van online-frauders, maar even goed twintigers en dertigers lopen in de val", zegt Jean-Paul Servais, voorzitter van de FSMA.

"Oplichters zijn bijzonder inventief en gebruiken allerlei, vaak professionele manieren om iemand om de tuin te leiden en het vertrouwen te winnen. Per e-mail of telefoon, via valse advertenties op sociale media,... Daarom geven we op onze website meteen ook bruikbare tips mee om de oplichters zélf te slim af te zijn".

5 tips om oplichters te herkennen

  1. Controleer de identiteit van de aanbieder
    Check altijd je aanbiederDe FSMA publiceert lijsten van ondernemingen die een vergunning hebben om financiële producten en diensten aan te bieden. Staat de aanbieder er niet op, wees dan extra voorzichtig en ga niet zomaar in op het aanbod. Kijk zeker of je zijn naam terugvindt op de lijst met ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn. 
  2. Pas op voor oplichters die zich voordoen als gekende bedrijven
    Zelfs als je denkt dat je de aanbieder kent, check dit nog eens dubbel en controleer de contactgegevens van de entiteit met wie je contact hebt. Veel oplichters misbruiken de naam van een gekende onderneming die wel een vergunning heeft. Hier vind je meer informatie terug.
  3. Stort niet zomaar geld op een buitenlandse rekening
    Ga nooit onmiddellijk op een aanbod in. Dat geeft je tijd om alle nodige informatie op te zoeken over de aanbieder. Kijk zeker de URL en het e-mailadres goed na. Een adres in het buitenland, zeker buiten de Europese Unie, maakt het moeilijk de aanbieder opnieuw te contacteren als je later in de problemen zou zitten. 
  4. Wees kritisch voor elk aanbod
    Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat ook. Zorg dat je weet wat je koopt en waarvoor je geld gebruikt wordt. Wees extra op je hoede als iemand je ingewikkelde beleggingen wil verkopen die je zelf niet begrijpt. 
  5. Bij twijfel, neem contact op met de FSMA
    Je kan de FSMA steeds vragen stellen over een mogelijk frauduleus beleggingsaanbod. Zit je met twijfels? Aarzel niet en vul het contactformulier in.

Meer informatie over de campagne vind je op de website www.wikifin.be/nl.

Meest gelezen