Ledwand van 33 meter breed en 4 meter hoog en flexibel decor: dit is de nieuwe studio van "Terzake" en "De afspraak"

"Terzake" en "De afspraak", de duidingsprogramma's van VRT NWS, zitten vanaf vanavond in een nieuw jasje. Ze worden uitgezonden vanuit een nagelnieuwe studio, waar later deze maand ook "De zevende dag" zijn intrek neemt. Blikvanger is de ledwand van maar liefst 33 meter breed, waardoor de studio op termijn ook gebruikt kan worden voor andere programma's.

BEKIJK - Laat je rondleiden in de nieuwe studio van "Terzake" en "De Afspraak" :

Videospeler inladen...

In de nieuwe studio worden de decors van "Terzake" en "De afspraak" verbonden in één set, met violet als basiskleur. De interviewtafel en de desk voor een één-op-één-gesprek met een expert komen centraal in de studio. Daarnaast bevindt zich de grotere tafel van "De afspraak", waar meerdere gasten aansluiten. Het debatprogramma krijgt rood als themakleur. 

De grootste vernieuwing in de studio is de gigantische U-vormige ledwand, van 33 meter breed en 4 meter hoog. Dat scherm zal gebruikt worden om extra visuele duiding te geven bij de gesprekken en verhalen, met sterke beelden en grafische elementen op verschillende plaatsen in de studio. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van zogenoemde "augmented grafiek", waarbij digitale beelden visueel in de ruimte geplaatst worden.

Met één druk op de knop in de regiekamer kan de studioruimte bovendien een nieuwe invulling krijgen, door de wisselbare decorelementen. Er wordt gebruik gemaakt van de software "Unreal", waarmee videogames worden ontwikkeld. Dat maakt het mogelijk om in een klassieke televisiestudio met virtuele omgevingen en visuele effecten te werken.

© VRT

Toekomst en nieuw VRT-gebouw

Vanaf midden oktober zal ook "De zevende dag" vanuit de nieuwe multifunctionele studio worden uitgezonden. Daarvoor zal een zetelset gebruikt worden en een podium voor de muzikale gast. Met 2024 voor de deur is VRT NWS met deze nieuwe duidingsstudio klaar voor de verslaggeving in het komende verkiezingsjaar.

Hiermee maken we analyse en duiding bij het nieuws nog bevattelijker en toegankelijker voor de kijker

Liesbet Vrieleman, algemeen hoofdredacteur VRT NWS

"Duiding van de actualiteit en debat zijn meer dan ooit belangrijk in deze snel veranderende en verwarrende tijden. Met de integratie van nieuwe technologieën in de multifunctionele studio kunnen we de analyse en duiding bij het nieuws nog bevattelijker en toegankelijker maken voor de kijker. In aanloop van het bepalende verkiezingsjaar 2024 zetten we volop in op innovatie, creativiteit en efficiëntie", zegt algemeen hoofdredacteur Liesbet Vrieleman over deze vernieuwing.

In de toekomst is het de bedoeling om de nieuwe studio ook voor entertainmentprogramma's te gebruiken. Dat wordt technisch ook mogelijk, omdat er snel geschakeld kan worden naar een andere opstelling van de ruimte. Iets wat in het nieuwe VRT-gebouw, dat gepland staat voor 2026, op grotere schaal zal worden toegepast. Er moeten verschillende programmasets in een beperkte studioruimte opgezet en gebruikt worden.

"Deze vernieuwde duidingsstudio is dus een belangrijke stap naar een nieuwe, efficiënte manier van media maken die we in het nieuwe VRT-gebouw volop zullen toepassen", zegt Stijn Lehaen, algemeen directeur Technologie & Infrastructuur.

Meest gelezen