Is het D-day? Superfusie tussen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step krijgt mogelijk vandaag uitsluitsel

Volgt vandaag definitief uitsluitsel in de mogelijke superfusie tussen Jumbo-Visma en Soudal-Quick-Step? Nadat Patrick Lefevere zaterdag in het Nieuwsblad een deadline had gesteld – “dit mag geen drie dagen meer duren” – bleef het het voorbije weekend opvallend stil op alle fronten. Maar voor de grote baas van Soudal-Quick-Step is het vandaag D-day.

Wim Vos en Guy Van Den Langenbergh

LEES OOK. Patrick Lefevere in column Het Nieuwsblad over fusiegeruchten: “Maandag moet er duidelijkheid zijn

De enige nieuwe aflevering in het verhaal van de mogelijke superfusie kwam dit weekend vanuit Italië. Daar bevestigde Primoz Roglic aan de start van de Giro dell’Emilia wat vorige week al duidelijk was geworden: “Ik kan met zekerheid zeggen dat ik Jumbo-Visma verlaat.”

Naar welke ploeg Roglic vertrekt – Ineos, Movistar en Lidl-Trek worden nog steeds met stip genoemd – wilde hij dan weer niet zeggen. Daarvoor wacht de Sloveen zijn laatste wedstrijden af: morgen met Wout van Aert de Tre Valli Varesine en zaterdag de Ronde van Lombardije. “Eens ik het seizoen hier heb afgewerkt, zal ik alle details wel prijsgeven.”

Roglic verlaat Jumbo-Visma: dat staat vast.© AFP

Aan zijn hart en conditie liet Roglic het alvast niet komen: op indrukwekkende wijze knalde hij zaterdag ene Tadej Pogacar uit het wiel om voor de derde keer de Giro dell’Emilia te winnen. Waarna Jumbo-teambaas Richard Plugge nog een laatste bloemetje naar zijn kopman wierp: “Primoz zal voor altijd in mijn hart blijven als onze koning.”

Vijf minuten

Intussen blijft het fusieverhaal het internationale wielrennen beroeren. Buiten de Lage Landen spitst het zich na het vertrek van Roglic steeds meer toe op die andere hoofdrolspeler: wat met Remco Evenepoel? Dat de Belg de vervanger van Roglic wordt, is verre van zeker. Sterker nog: L’Equipe weet zeker dat de wereldkampioen tijdrijden naar Ineos-Grenadiers trekt als de superfusie er komt. De gerenommeerde Franse sportkrant baseert zich op getuigenissen van ingewijden, die het dossier van heel nabij opvolgen. “Iedereen in het vak weet dat Remco nooit voor Plugge zal rijden”, verzekerden verschillende mensen dicht bij Evenepoel aan L’Equipe. Dit werd volgens hen bevestigd door een agent die vertrouwd is met de zaak. “Zodra de fusie rond is en Plugges bedrijf de leiding overneemt, zullen alle contracten van Lefeveres renners aflopen. Evenepoel hoeft dan alleen maar zijn contract bij Ineos te ondertekenen. Dat is in vijf minuten geregeld.”

Worden Evenepoel en Vingegaard binnenkort ploegmaats?© BELGA

Het nieuws dat Amazon mee op de truitjes van het team van Plugge komt als mogelijke vervanger van Jumbo, dat eind 2024 uit het wielerproject stapt, is evenzeer een factor waarvan de volledige impact nog niet duidelijk is. En wat als de fusie er niet komt? Wat dan met Soudal-Quick-Step? En hoe moet het dan verder met Evenepoel binnen de schoot van de Belgische ploeg waar hij ook de volgende seizoenen nog onder contract ligt? Wordt vandaag ongetwijfeld vervolgd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen