KRC Genk

Genk en Westerlo sturen supporters mee op veld tijdens line-up om racisme en polarisatie tegen te gaan

Voetbalclub KRC Genk heeft zondag tijdens de wedstrijd tegen KVC Westerlo voor de eerste keer twee supporters van beide ploegen mee op het veld gelaten tijdens de traditionele line-up. De club wil daarmee een signaal geven dat polarisatie en racisme niet thuishoren in het voetbal. "We verbroederen de supporters op het veld door ze elkaar de hand te laten schudden", zegt Niel Janssen van "KRC Genk FRZA! Foundation".

Voetbalclub KRC Genk heeft zondag tijdens de voetbalmatch tegen KVC Westerlo twee supporters van beide ploegen mee op het veld gelaten tijdens de traditionele line-up. Het is de eerste keer in België dat een profclub dat doet. KRC Genk wil met het initiatief laten zien dat polarisatie en racisme geen plaats hebben in hun stadion. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd tegen KVC Westerlo met een gelijkspel van 3-3.

"Jeugdspelertjes die voorafgaand aan de wedstrijd met de spelers mee het veld op lopen, is al lang ingeburgerd in het internationale voetbal", vertelt Niel Janssen van "KRC Genk FRZA! Foundation". "In Genk trekken voortaan ook twee supporters mét sjaal van de eigen club mee het veld op. Daarna schudden ze elkaar en de spelers van de tegenpartij de hand. Voor de wedstrijd even verbroederen met de tegenstander dus, op die manier willen we als club een signaal geven dat respect en fair play een belangrijk deel uitmaken van het spel waar we allemaal van houden."

Een hartverwarmend moment

Afgelopen zondag was het de eerste keer dat KRC Genk de supporters mee op het veld liet. "Het was een hartverwarmend moment", laat Janssen weten. "De supporters hebben elkaar vooraf ontmoet en ze konden ook even met elkaar spreken. Ze zijn dan samen de tunnel ingegaan om er dan verbroederend uit te komen tijdens de line-up. We kunnen nu laten zien dat voetbal meer is dan clubkleuren. Het is een passie die veel mensen samenbrengt."

We kunnen nu laten zien dat voetbal meer is dan clubkleuren. Het is een passie die veel mensen samenbrengt

Niel Janssen van "KRC Genk FRZA! Foundation"

De tegenstander, KVC Westerlo, was meteen enthousiast over het idee. "De twaalfde man bepaalt grotendeels de sfeer van de wedstrijd. Twee groepen supporters zij aan zij, die elk luidkeels hun eigen team aanmoedigen. Hoewel ze voor een andere club juichen, hebben ze hetzelfde doel: genieten van een heerlijke voetbalnamiddag vol passie en spelplezier. Tijdens de 90 minuten kan het er heftig aan toe gaan, met gezangen die de tribunes vullen en kleuren die fel tegenover elkaar staan. Maar altijd met het nodige respect. En wanneer het eindsignaal klinkt, eindigt de sportieve rivaliteit", klinkt het bij de voetbalclub.

Voortaan zal KRC Genk dit initiatief bij elke thuiswedstrijd uitvoeren.

Meest gelezen