Jente Pironet
Annika Wallis

Jente Pironet van Portland praat voor het eerst over behandeling tegen kanker: "Ik ben heel vrolijk aan het strijden"

Jente Pironet is in behandeling tegen kanker, maar hoopt vurig in januari weer op het podium te staan. Dat zegt de frontman van Portland in een gesprek met Thibault Christiaensen van Studio Brussel, waarin hij voor het eerst over zijn ziekte praat.

"Ik heb mijn arts gezegd, bestraal me desnoods vijf keer zo hard, maar ik wil in januari weer op het podium staan": het is een vastberaden Jente Pironet die in een gesprek met Thibault Christiaensen van Studio Brussel voor het eerst openlijk praat over de behandeling tegen kanker die hij ondergaat.

Na een succesvolle deelname aan "Liefde voor muziek" op VTM en een show op Rock Werchter met zijn band Portland lag de zomer open voor Pironet, maar in juli volgde plots het bericht dat alle optredens van zijn band Portland moesten wijken door gezondheidsproblemen. Vorige maand bleek dat ook de concerten in het najaar zijn geschrapt.

Thibault Christiaensen en Jente Pironet
Annika Wallis

De diagnose was hard, maar kwam voor Pironet niet helemaal onverwacht. "Ik had al het gevoel dat iets fel aan de hand was. Met de band hadden we sowieso al een zwaar jaar (in het voorjaar vertrok zangeres Sarah Pepels, nvdr.). Ik was even de kluts kwijt omdat we de band moesten herstructureren, dat was wel pittig."

"Toen Rock Werchter eraan kwam, hadden we heel wat try-outs om ons klaar te stomen. Ik voelde dat iets niet juist was. Ik was draaierig, ik kreeg aanvallen. Heel vreemd allemaal. Ik moest mijn huisarts meenemen omdat ik voelde dat iemand in het oog moest houden of ik wel op het podium kon staan. Voor duizenden mensen spelen, doe je niet elke dag."

"De woensdag na Rock Werchter had ik een scan. In de namiddag hebben ze me gebeld met iets minder goed nieuws. Op vrijdag had ik dan een afspraak in het ziekenhuis waarbij van alles is vastgesteld. De zaterdag heb ik dan wel nog op Cactus Festival gespeeld, toen ik alles al grotendeels wist."

"Voor dat optreden heb ik toen alles aan de bandleden verteld. Ik zei hen het moment te pakken want dat het kon zijn dat alles even zou stilliggen. Het was toen even emotioneel, maar we hebben die show met veel passie gespeeld omdat we wisten dat we nadien de pauzeknop even moesten indrukken."

BEKIJK - "Het vertellen aan de rest van de band was wel even pittig" :

Videospeler inladen...

"Ik ben eerst even met mijn vriendin naar Portugal geweest, dat was al langer gepland. Even gaan uithuilen en beseffen wat allemaal ging gebeuren. Daarna ben ik opgenomen voor de eerste operatie. Met mijn moeder en mijn stiefvader ben ik ook even naar de Provence gevlucht."

Vandaag voelt Pironet zich goed, zegt hij. "Ik ben heel vrolijk aan het strijden. Ik had liever gehad dat ik niet ziek was, maar het is niet dat ik met een deprimerend gevoel naar deze reis kijk. Ik heb veel slecht nieuws gekregen, maar toch vind ik niet kunnen optreden het ergste. We gingen normaal op Pukkelpop staan, ik had een hele tour in het buitenland."

"Je kan vloeken en kwaad zijn omdat al die shows wegvallen, maar ik heb songs geschreven voor de volgende plaat en ik heb mezelf piano geleerd. Ziek onder een dekentje in de zetel liggen? No way. Ik heb mijn arts gezegd dat in januari alles weer ok moet zijn. Ik heb doelstellingen nodig. Dit overkomt me en kan me even platleggen, maar ik kan zelf zeggen: hey matekes, je krijgt een paar weken en dan sjot ik jullie buiten."

"Hou je ticketje bij of koop een voor de volgende shows", geeft Pironet zijn fans nog mee. "Tot snel, niet panikeren. Ik zal blij zijn iedereen in een zaal terug te zien want ik mis het echt enorm. Ik ben geen machtsgeile muzikant die van applaus houdt, maar mijn droomjob staat nu even opzij. Ik wil dit zo snel mogelijk opnieuw doen."

BEKIJK - "Hou jullie ticket bij", deze boodschap heeft Jente Pironet voor zijn fans:

Videospeler inladen...

Meest gelezen