© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

KAART. Bekijk hier hoeveel de rusthuizen in jouw buurt kosten en hoeveel personeel er is

Hoeveel kost het voor oma of opa om een maand te verblijven in het woon-zorgcentrum in jouw buurt? En is er daar genoeg personeel in dienst om zorg te bieden? Bekijk het in onze interactieve kaart.

Koen Baumers

De gemiddelde maandprijs voor een Vlaams woon-zorgcentrum bedraagt 2.167 euro, maar dat bedrag verbergt grote verschillen. In het duurste woon-zorgcentrum van Vlaanderen betaal je meer dan 5.000 euro per maand, in het goedkoopste verblijf je voor net iets meer dan 1.200 euro.

Een hogere prijs staat niet noodzakelijk garant voor een betere zorgkwaliteit. Voor elk woon-zorgcentrum in Vlaanderen is ook bekend hoeveel verpleegkundigen, zorgkundigen en reactivatie-specialisten er werken. En hoeveel er zouden moeten werken om de minimumnormen te halen.

Hoe zit dat voor de woon-zorgcentra bij jou in de buurt? Of voor de woon-zorgcentra waar mama of papa, oma of opa verblijft? Het is de Vlaamse ouderenvereniging Okra die bij het Departement Zorg van de Vlaamse overheid alle actuele gegevens opvroeg over de Vlaamse woon-zorgcentra.

Belangrijk om te weten: de overheid betaalt de lonen van het zorgpersoneel tot 15 procent boven de minimumnorm. Gemiddeld stellen de woon-zorgcentra zelfs 18,8 procent méér zorgpersoneel te werk dan wettelijk verplicht. Volgens Okra wijst dat erop dat de wettelijke minimumnormen eigenlijk te laag liggen. De personeelsbezetting wordt hier vergeleken met die wettelijke norm.

Okra vroeg voor elk woon-zorgcentrum de precieze gegevens op over de verdeling van de bewoners naar zorgbehoefte, wat een basis is voor de administratie om de minimum personeelsnorm te berekenen. De referentieperiode is juli 2021 tot en met juni 2022. Op die gegevens wordt momenteel de betoelaging van elk woonzorgcentrum voor personeel en minimumpersoneelsbezetting berekend en toegepast tot eind december 2023.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer