© BELGAIMAGE

Minister kondigt hervorming aan na verhaal van werkloze vrouw die meer pensioen trekt dan zelfstandig werkende vriendin

Langdurig werklozen gaan in de toekomst minder pensioen krijgen, zegt federaal pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR). Periodes waarin iemand werkloos is, gaan minder meetellen voor de pensioenberekening.

bart moerman

Bacquelaine werd gisteren in de Kamer aan de tand gevoeld over een opmerkelijke discriminatie in de pensioenberekening waarover gisteren ophef werd gemaakt op de sociale media. Sommige langdurig werklozen blijken een hoger pensioen te krijgen dan mensen die heel hun leven gewerkt hebben.

Een schrijnend voorbeeld is dat van twee Waalse vriendinnen, Virginie (61) en Caroline (59) die onlangs hun pensioen lieten berekenen. Caroline heeft zes jaar gewerkt en koos er daarna voor om voor haar kinderen te zorgen. Uiteindelijk was ze daarna 33 jaar werkloos. Toch heeft ze recht op 1.134 euro als ze volgend jaar haar pensioen aanvraagt.

Virginie heeft eerst een tijdje als winkelbediende gewerkt, en startte dan haar eigen zaak. In totaal was ze 40 jaar aan de slag, ze betaalde ook heel die tijd pensioenbijdragen. Maar dat levert haar 220 euro minder op. “In België vang je meer pensioen als werkloze dan wanneer je heel je leven hard gewerkt hebt”, zegt Virginie.

© rtl

Discriminatie wegwerken

© Photo News

Zelfstandigenorganisatie Unizo is ziedend over de discriminatie. “Het wordt tijd dat zelfstandigen niet langer benadeeld worden voor de pensioenberekening”, zegt topman Karel Van Eetvelt. “En dat mensen die heel hun leven hard werken daar niet meer gestraft voor worden.”

Meerderheidspartijen Open Vld en N-VA riepen minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) gisteren op het matje in de Kamer. De minister bracht slecht nieuws voor de Carolines van deze wereld: in de toekomst krijgen ze minder pensioen. Bacquelaine wil de zogenaamde gelijkgestelde periodes aanpakken: het pensioen van wie langdurig werkloos is bijvoorbeeld, wordt berekend op basis van het laatste loon dat die persoon verdiende. Dat wil Bacquelaine omlaag halen.

Omgekeerd zullen de Virginies meer krijgen. De vrouw is zwaar benadeeld omdat ze deels als zelfstandige, deels als loontrekkende gewerkt heeft. Ook daar gaat de minister een mouw aan passen. Bacquelaine wijst er ook op dat hij de minimumpensioenen van zelfstandigen al stevig opgetrokken heeft.

Lagere werkloosheidsuitkering

Volksvertegenwoordiger Vincent Van Quickenborne (Open VLD) klaagde gisteren aan dat mensen als Caroline erin slagen om zo lang een werkloosheidsuitkering te krijgen. Daar wou minister van Werk Kris Peeters (CD&V) niet op ingaan. “Niemand is graag werkloos”, zei hij. “Dit staat ook niet in het regeerakkoord.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER