Man vrijgesproken voor neerschieten van Youtuber die grap met hem wilde uithalen in winkelcentrum

Een Amerikaanse dertiger is vrijgesproken voor het neerschieten van een 21-jarige Youtuber die een grap met hem wilde uithalen. De man haalde zonder twijfel de trekker over, maar de jury oordeelde dat hij handelde uit zelfverdediging.

gjs

De feiten speelden zich af op 2 april van dit jaar. De 31-jarige Alan Colie schoot toen Tanner Cook (21), de man achter het Youtube-kanaal Classified goons, neer in het winkelcentrum Dulles Town Center nabij Washington. Op in de rechtbank getoonde videobeelden is te zien hoe Cook, die Colie niet kende, naar de dertiger stapt wanneer die een bestelling afhaalt. Hij houdt zijn smartphone vlakbij het gezicht van Colie en laat meermaals een zinnetje uitspreken door de robotstem van Google Translate.

Colie is daar niet van gediend en zegt verschillende keren stop. Ook wanneer hij wegstapt van de Youtuber, blijft die hem achtervolgen en dichtbij hem komen. Nadat hij de telefoon nog eens wegduwt bij zijn gezicht, haalt hij een pistool boven en schiet hij Cook meteen in de borststreek. De schietpartij veroorzaakte paniek in het winkelcentrum uit vrees voor een grotere schietpartij, maar gelukkig bleef het bij één schot. Cook overleefde het.

Vrijgesproken

Cook klaagde de sinds april opgesloten Colie aan, maar die pleitte onschuldig aan het hem ten last gelegde ernstige kwaadwillige slagen en verwondingen en schieten met een vuurwapen met kwade intenties omdat hij naar eigen zeggen handelde uit zelfverdediging. “Ik voelde me bedreigd en bang door de grap die Cook uithaalde”, zei hij in de rechtbank. Diens Youtubekanaal heeft meer dan 50.000 abonnees en is gevuld met dat soort stunts en onnozelheid, en dat is wat zijn advocaat aanhaalde als argument om Colie te veroordelen. Het was onschuldig, zo pleitte die. Colie en zijn advocaat spraken dat tegen.

De jury had er flink wat tijd voor nodig om tot een verdict te komen. Na meer dan vijf uur werd hij vrijgesproken voor de eerste beschuldiging en schuldig bevonden aan de tweede. Volgens de advocaat van Colie slaat dat op niets. Volgende maand moet die opnieuw voor de rechter verschijnen en wordt definitief beslist. Tot dan blijft Colie in de gevangenis.

Tanner Cook.© Youtube

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER