De Codex Eyckensis ligt in de  Sint-Catharinakerk in Maaseik

Vlaamse regering trekt 3.4 miljoen euro uit voor Limburgse musea, maar Musea Maaseik valt uit de boot 

De Vlaamse regering trekt 3.4 miljoen euro uit voor de Limburgse musea, dat is een stijging van 58 procent. Opvallende afwezige is Musea Maaseik, waaronder het Apotheekmuseum, het Regionaal Archeologisch Museum en de Kerkschatten van Sint-Catharina. Zij krijgen geen subsidies, omdat er volgens de regering te weinig regionale uitstraling is en de infrastructuur niet goed genoeg is.

De Vlaamse regering trekt 3.4 miljoen euro uit voor de musea in Limburg. Dat is een stijging van 58 procent. Het geld gaat ondermeer naar het Gallo-Romeins museum in Tongeren, het Modemuseum in Hasselt en het Openluchtmuseum van Bokrijk in Genk. De musea in Maaseik daarentegen vallen uit de boot en krijgen geen subsidies meer. Het gaat over het Apotheekmuseum, het Regionaal Archeologisch Museum en de Kerkschatten van Sint-Catharina. 

"We zijn natuurlijk heel ontgoocheld over de beslissing van de regering, maar het is niet omdat we geen subsidies meer krijgen dat de musea gaan sluiten", vertelt Myriam Giebens (Pro3680), schepen van Cultuur. "We hebben een aantal werkpunten meegekregen waar we nu aan gaan werken, zodat we tegen volgend jaar wel weer in aanmerking kunnen komen."

Tekort aan uitstraling en goede infrastructuur

De Maaseikse musea krijgen geen subsidies meer omdat ze volgens de regering een tekort hebben aan uitstraling en goede infrastructuur. "Voor kleine musea is het heel moeilijk om aan alle voorwaarden te voldoen", legt Giebens uit. "We zijn al jaren ons best aan het doen. We zijn aan het zoeken naar een geschikte infrastructuur, maar dat is niet eenvoudig, omdat alle stukken op een specifieke manier bewaard moeten worden. We hebben daar zelfs al een haalbaarheidsstudie voor gestart. Verder moeten we ook werken aan onze regionale uitstraling en onze bezoekerscijfers, maar dat realiseer je niet op een paar dagen."

De deuren sluiten is geen optie. Daarvoor is de collectie van te grote waarde

Myriam Giebens (Pro3680), schepen van Cultuur

De stad wil de musea zeker wel behouden, en dus zal ze op zoek gaan naar andere financiering. "We moeten nadenken over welke plek onze musea in het museumlandschap willen innemen. De deuren sluiten is geen optie. Daarvoor is de collectie van te grote waarde. We zitten met een twintigtal echte topstukken zoals de Codex Eyckensis en de Angelsaksische gewaden. Voor de haalbaarheidsstudie hebben we subsidies gekregen van de provincie Limburg, en voor de verdere uitwerking rekenen we daar opnieuw op", besluit Giebens.

In totaal krijgen de Limburgse musea 3.432.000 euro subsidies (stijging van 58%)

  • Gallo-Romeins Museum in Tongeren: 1.252.000 euro (+69%) 
  • Openluchtmuseum Bokrijk in Genk: 939.000 euro (+78%)
  • Jenevermuseum in Hasselt: 365.000 euro (+80%)
  • Het Modemuseum in Hasselt: 335.000 euro (+103%) 
  • Museum Vlaamse Minderbroeders Sint-Truiden: 341.000 euro (+61%) 
  • Domein Bokrijk Genk: 200.000 euro (-9%).

Meest gelezen