Ā© CPU - JoostVH Photography www.joostvh.be

Alex Agnew steunt kankeronderzoek aan VUB met 100.000 euro en krijgt leerstoel in zijn naam

Antwerpse stand-upcomedian Alex Agnew heeft een leerstoel aan de VUB gekregen in zijn naam. Die komt er na een donatie van 100.000 euro van Agnew aan het Yamina Krossa Fonds voor kankeronderzoek van de universiteit. Een ongezien groot bedrag en een enorme duw in de rug, vindt Yamina zelf: "Investeren in dit onderzoek, is investeren in een toekomst voor je vrienden en familie."

Yamina, de vrouw en naam achter het Yamina Krossa Fonds, is vol lof over Alex Agnew en de grote geldsom van 100.000 euro die hij overmaakte aan de VUB ten voordele van kankeronderzoek. De comedian krijgt daar nu een leerstoel met zijn naam. Het gaat om een symbolische titel die hem aanduidt als partner van het onderzoek. Zo zal hij op de hoogte gehouden worden van verdere evoluties.

"Ik kijk al lang naar hem op, dus toen hij het fonds wou steunen dacht ikĀ oh, my god!", reageert Yamina. "Nu ik met hem samenwerk, weet ik dat hij niet alleen een geweldige comedian is, maar ook een geweldige man. Een man met een grote mond en een even groot hart."

Yamina Krossa Fonds

"Ik kreeg zelf de diagnose van borstkanker in 2013. Omdat ik beide borsten zou verliezen, begon ik meteen na te denken over hoe ik een reconstructie zou kunnen betalen", vertelt Yamina. De operatie zou 5.000 euro kosten, zonder terugbetaling. "Als alleenstaande mama kon ik dat niet betalen."

"Daarom heb ik toen een feestje georganiseerd voor mijn 40e verjaardag en aan mijn vrienden gevraagd om, in plaats van een cadeautje te geven, geld in te zamelen voor mijn ingreep", gaat Yamina verder. Van het ene kwam het andere en Yamina richtte zelf vzw "Benetiet" op om andere borstkankerpatiƫnten te steunen.

Yamina slaagde erin toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie Block (Open Vld) te overtuigen borstreconstructies volledig te laten terugbetalen. Vervolgens kwam er een samenwerking tussen Yamina en de universiteit en werd er een fonds opgericht in haar naam.

Alex Agnew

Agnew was onder de indruk van het verhaal van Yamina en nodigde haar uit voor zijn podcast Welcome to the AA. Hij stond erop om per verkocht ticket van zijn theatertournee 1 euro te doneren aan het fonds. Dat leverde uiteindelijk 100.000 euro op. "Ik heb hem onlangs nog gezegd: Alex, dit is toch echt uit de hand gelopen?", lacht Yamina. "Maar hij stond erop, want hij had zijn woord gegeven."

Broodnodig

"Dit is een ongezien groot bedrag en een enorme steun voor een onderzoek dat kankerpatiĆ«nten gaat helpen", zegt Yamina. "Naast Alex hebben ook veel andere mensen acties georganiseerd om het fonds te steunen. In totaal hebben we zo bijna 600.000 euro ingezameld."Ā 

Zelfs met deze grote donatie, hebben we nog maar de helft van het bedrag dat we nodig hebben

Yamina Krossa, Yamina Krossa Fonds

Een mooi bedrag, maar toch zijn meer fondsen altijd welkom. "Nu zitten we in de fase van de ethische commissie: een zeer kostelijke, administratieve periode. Het is een fase tussen testen op muizen en tumoren van mensen, en testen op patiƫnten. Zelfs met deze grote donatie zitten we nog maar in de helft van het benodigde bedrag. Maar we hebben wel gezien dat het mogelijk is wanneer we de krachten bundelen."

"Spijtig genoeg worden Ć©Ć©n op de drie mensen geconfronteerd met kanker. Als je de ziekte niet zelf krijgt, is het iemand in je vriendenkring of iemand uit je familie. Investeren in dit onderzoek is investeren in de toekomst, en de toekomst van mensen die je graag ziet", besluit Yamina.

Meest gelezen